'novi gadafi'

UN i G7 izrazili zabrinutost zbog vojnog pohoda Haftarovih snaga na Tripoli

06.04.2019 u 09:40

Bionic
Reading

Vijeće sigurnosti UN-a i skupina najrazvijenijih zemalja svijeta G7 izrazili su u petak zabrinutost zbog vojnog pohoda snaga libijskog vojnog vođe Halife Haftara na glavni grad Tripoli.

Vijeće sigurnosti izrazilo je "duboku zabrinutost" zbog toga što snage maršala Haftara napreduju prema libijskoj prijestolnici Tripoliju s namjerom da svrgnu vladu koja uživa potporu UN-a.

Haftar (75), kojeg podupiru Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati, predstavlja se kao protivnik islamskog ekstremizma no protivnici ga smatraju novim Gadafijem.

Libija je u stanju kaosa od 2011. kada je uz potporu NATO-a svrgnut tadašnji vođa Moamer Gadafi.

Naftom i plinom bogatom zemljom upravljaju najmanje dvije vlasti - međunarodno priznata vlada premijera Fajeza Seradža u Tripoliju koja uživa potporu UN-a i druga na istoku zemlje u Tobruku koja ima potporu Haftarovih snaga.

Haftar je 2014. okupio bivše Gadafijeve snage i u tri godine borbi osvojio je najveći grad na istoku zemlje Bengazi.Ove godine osvojio je jug zemlje i naftna polja.

Vijeće sigurnosti pozvalo je Haftarovu Libijsku narodnu vojsku (LNA) da zaustavi sve pokrete vojnih snaga, prema izjavi koju je nakon sjednice Vijeća pročitao njemački veleposlanik Christoph Heusgen, predsjedatelj 15-članog vijeća.

Vijeće je također poručilo da će pozvati na odgovornost one koji potpiruju sukob. O stanju u Libiji članice Vijeća izvijestio je UN-ov posebni izaslanik za Libiju Ghassan Salame.

"U ovom sukobu ne smije biti vojnog rješenja", rekao je Heusgen.

Ministri vanjskih poslova zapadnih sila i Japan su sa sastanka skupine G7 pozvali Haftara da zaustavi svoj pohod u Libiju, ne spominjući ga izrijekom.

"Pozivamo sve umiješane strane da trenutno obustave sve vojne aktivnosti i pokrete prema Tripoliju", poručili su ministri skupine G7 zajedno s europskom šeficom diplomacije Federicom Mogherini sa susreta u francuskom gradu Dinardu.

Vojni pokreti "ometaju izglede za politički proces pod okriljem UN-a, dovode civile u opasnost i prolongiraju patnju libijskog naroda", poručili su ministri Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana i SAD-a.

Ministri su poručili i da ne smije biti vojnog rješenja libijskog sukoba a poduprli su i napore UN-a da se postigne novo političko rješenje o kojemu bi se suglasili Haftar i nemoćna vlada u Tripoliju koja ima potporu UN-a.

Guterres u neuspješnoj misiji u Libiji

Nešto ranije u petak glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, na kraju svoga posjeta Libiji, izrazio je duboku zabrinutost razvojem stanja u toj zemlji.

Guterres je u Libiju stigao u srijedu kako bi promicao mirovni konferenciju koja bi se pod okriljem UN-a trebala održati ovog mjeseca s ciljem dogovaranja plana za mir u zemlji.

U četvrtak Haftar je naredio svojim snagama vojni pohod na Tripoli, pojačavajući strahove od pogoršanja stanja u Libiji.

"Napuštam Libiju teška srca i duboko zabrinut", rekao je Guterres u istočnom libijskom gradu Benghaziju u kojemu se susreo u petak s Haftarom.

Libijski vojni vođa, prema televizij Al Arabiji, rekao je Guterresu da će se operacija nastaviti sve dok "terorizam ne bude poražen".

Prije toga Guterres je bio u Tripoliju gdje se susreo s premijerom Seradžom. "Još uvijek se nadam da je moguće izbjeći krvavi okršaj u i oko Tripolija", rekao je glavni tajnik UN-a.

"UN je predan poticanju političkog rješenja i, šta god se dogodilo, UN je predan potpori libijskom narodu", napisao je u tvitu Guterres.

Snage LNA napreduju

U petak kasno navečer glasnogovornik Haftarovih snaga brigadni general Ahmed al-Musmari objavio je da su te snage zauzele napuštenu međunarodnu zračnu luku u južnom predgrađu Tripolija.

Dodao je da su snage Libijske narodne vojske također uspjele zauzeti gradove Tarhunu i Aziziju nedaleko Tripolija, a osvojen je i planinski grad Garijan oko 80 kilometara južno od glavnog grada.

Prema Al-Musmariju od početka ofenzive u četvrtak LNA je izgubio šest vojnika.

Protivničke snage objavile su da su zarobile 128 pripadnika LNA u sukobima.

Al-Musmari najavio je da će snage krenuti prema Tripoliju obalnom cestom kako bi se pojačala opsada grada.

Stanovnici Misrate, grada istočno od Tripolija, prenijeli su da su se snage odane vladi u Tripoliju, preselile u glavni grad kako bi obranile Seradžovu vladu.

Brzo napredovanje Haftarovih snaga zaustavljeno je 30 kilomatara zapadno od glavnog grada gdje nisu uspjele osvojiti i zatvoriti obalnu cestu prema Tunisu.

"Spremni smo sukobiti se sa svakom silom koja će pokušati usporiti našu operaciju cilj koje je povratak Tripolija libijskoj naciji i njezinu narodu", rekao je glasnogovornik.

Do napada na Tripoli dolazi oko pet tjedana nakon što su se Haftar i Seradž susreli u Abu Dabiju u kojemu su se usuglasili o održavanju izbora koji bi trebali okončati krizu u zemlji.