56 GODINA POSLIJE PODVIGA

Umro prvi uspješni donor bubrega u povijesti

30.12.2010 u 11:19

Bionic
Reading

Ronald Lee Herrick, čovjek koji je 1954. godine bio donator bubrega u prvoj uspješnoj transplantaciji ljudskog organa, umro je u ponedjeljak u bolnici u američkoj državi Maine

Herrick je prije više od pola stoljeća dao bubreg svome bratu blizancu Richardu, koji je zahvaljujući transplantaciji poživio još osam godina. I ne samo to: u bolnici je upoznao medicinsku sestru Claire Burta, s kojom se, prema pisanju Telegrama, oženio nekoliko godina kasnije.

Ronald je također zasnovao obitelj i proživio praktički pun ljudski vijek: preminuo je sa 79 godina. Kirurg koji je vodio operaciju, doktor Joseph Murray, još uvijek je živ. Za taj medicinski podvig dobio je Nobelovu nagradu.

Kojih 13 godina kasnije, 1967, izvedena je prva uspješna transplantacija srca. Danas znanost poznaje i uspješno presađivanje pluća, jetre, gušterače, nekih kostiju, tetiva, vena, jajnika, penisa...

Doktor Murray danas ima 91 godinu, a za Guardian se prisjetio da je za razvoj te grane medicine ključan bio upravo rad s jednojajčanim blizancima.

Tada je to bila prilično kontroverzna metoda: neki su smatrali da sakaćenje zdravog ljudskog organizma nije etično, a u medicinskim časopisima objavljivani su članci koji su upozoravali da je takva medicina u suprotnosti s Hipokratovom zakletvom po kojoj liječnik ne smije nauditi ničijem zdravlju.

Guardian piše da su ove godine u svijetu registrirane najmanje 2583 transplantacije organa, pri čemu je 698 izvedeno nad živim donorima.