PERJANICA OSJEČKOG HSP-A

Umro Miroslav Doležal

09.01.2011 u 17:23

Bionic
Reading

U Osijeku je noćas iznenada umro Miroslav Doležal, najagilniji direktor gradskih tvrtki Ukopa i Unikoma u vrijeme bivše gradske vlasti i nekadašnja 'perjanica HSP-a', kako ga je nazivao bivši osječki gradonačelnik Gordan Matković

Ostat će najpoznatiji kao direktor Ukopa i Unikoma, komunalnih tvrtki kojima je rukovodio punih pet godina u vrijeme bivše gradske vlasti HSP-a Ante Đapića i HDSSB-a Branimira Glavaša.

Iako je nakon promjene vlasti poslije lokalnih izbora u svibnju 2009. godine smijenjen te nakon kratkog savjetničkog posla završio na Zavodu za zapošljavanje, a napustio je i HSP, zbog sumnji u zloporabu ovlasti i nanošenja štete u gospodarskom poslovanju dotad uspješnim gradskim tvrtkama koje su zabilježile milijunske gubitke, nije silazio s novinskih stranica.

Aktualna gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Krešimirom Bubalom podignula je dvadesetak kaznenih prijava protiv svojih prethodnika, a više ih se odnosilo upravo na Doležala. Stoga neki njegovi suradnici s kojima smo razgovarali smatraju da su upravo pritisci zbog najavljenih kaznenih progona i dugotrajnih suđenja te razvlačenja po crnim kronikama, prije početka suđenja presudila još jednoj kontroverznoj menadžerskoj karijeri. U kombinaciji s južinom, koja je za samo dva dana temperaturu zraka podignula za 20 stupnjeva, srce tog 55-godišnjaka bez ozbiljnijih zdravstvenih tegoba, strastvenog lovca i zagovaratelja zdravog života, nije izdržalo.

Posljednjih se dana pripremao preuzeti jednu od triju tvrtki na koje bi se trebala podijeliti Osječka pivovara i koja bi se bavila prodajom i plasmanom proizvoda. Predsjedniku uprave Ivanu Komaku već je izložio brojne poslovne ideje kakvima je i ranije izazivao pozornost javnosti. Osječani će ga još dugo spominjati kao čovjeka pod čijim je vodstvom Unikom izgradio jedinu nordijsku stazu za brzo hodanje u Hrvatskoj, čime je prostor uz lijevu obalu Drave, od ZOO hotela do pješačkog Mosta mladosti, počeo pretvarati u sportsko-rekreacijsku zonu, ali i po suvremenom dječjem igralištu na prilazu ZOO hotelu, kojega je također izgradio Unikom.

Uz hotel se vežu i brojne kontroverze oko previsokih cijena materijala za opremu i uređenje što ih je odobrio upravo Doležal. Njegovi planovi za kupnju edukacijsko-turističkog broda za prijevoz učenika koji bi ploveći njime upoznavali prirodu sliva Drave, zemljišta za izgradnju nove upravne zgrade za koju je već platio sve projekte i dozvole, postrojenja za reciklažu plastike radi zbrinjavanja lampiona s grobalja kojima se zatrpavaju odlagališta otpada, ostat će samo primjer megalomanskih projekata u kriznim vremenima.

Optuživali su ga i za kupnju skupih kamiona i radnih strojeva u Ukopu i Unikomu koji nikad nisu opravdali ulaganja, neovlaštenu kupnju privatnog zemljišta za potrebe proširenja groblja, sklapanje štetnih ugovora i zapošljavanja po političkom nalogu… Ostat će poznat i po žestokom sukobu s pravnikom zaduženim za zaštitu radnika u Unikomu, Vladimirom Špajtom, kojemu je dao otkaz, zbog čega se već privodi kraju i sudski postupak. Njegovim suokrivljenicima sada je olakšana obrana jer će svu krivnju moći svaliti na pokojnog direktora koji će se tako i dalje valjati po crnim kronikama, ali to više neće morati čitati.