DEPOPULACIJA U KAZNIONICAMA

Umjesto u zatvore, neki su otišli pomagati poplavljenima

30.07.2014 u 13:20

Bionic
Reading

Hrvatskoj su na Sudu za ljudska prava u Strasbourgu nekoliko puta dosuđene velike novčane kazne zbog nehumanih uvjeta u prenapučenim zatvorima i kaznionicama. Premda imamo mjesta za 3.900 osoba, u 2012. imali smo čak 4.741 zatvorenika. Danas je taj broj smanjen na 4.000, čemu su pomogli probacijski sustav i rad za opće dobro

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić na sjednici Vlade predstavio je Izvješće o stanju i radu kaznionica, zatvora i odgojnih zavoda za 2013. Pohvalio se trendom smanjivanja broja zatvorenika.

'Na kraju 2012. imali smo 4.741 zatvorenika, na kraju 2013. njih 4.352, a danas imamo oko 4.000 zatvorenika. Do ovog smanjenja je došlo zbog izmjena zakona i ustrojavanja službe probacije koja je u stanju apsorbirati velik broj osoba koji bi inače bile u zatvorima', rekao je ministar Miljenić.

Kaže da su prenamjenama prostora uspjeli podići kapacitete zatvora i kaznionica za 3.900 osoba. 'Ako uračunamo maloljetnike, onda smo na kapacitetu za 4.022 osobe. U ovom trenutku imamo 4.000 zatvorenika na 3.900 mjesta. Od konvencija i dalje odstupamo za nekoliko postotaka, ali je stanje puno bolje u odnosu na ono što je bilo prije dvije godine, kada smo imali odstupanje od konvencije za 30-40 posto', kaže Miljenić.

Najveće probleme i dalje imaju u kaznionicama zatvorenog tipa u kojima trenutno boravi 130 osoba osuđenih na dugotrajne kazne. 'Zbog promjene kaznene politike i pooštrenja maksimalne kazne za najteža kaznena djela (do 50 godina zatvora, op.a.) imat ćemo problem prekapacitiranosti zatvorenih kaznionica. Sve što budemo radili bit će usmjereno na to', rekao je Miljenić.

Zatvorenici, kaže ministar, sve više rade u zatvorima i kaznionicama te svojim rukama pokrivaju čak 40 posto vlastitih prehrambenih potreba. U 2013. nije bilo incidenata niti bježanja iz zatvora, tek poneko 'udaljenje' prilikom slobodnog vikenda, što bi policajci vrlo brzo riješili. 'Nema incidenata zbog zalaganja ljudi koji rade u zatvorima. To je izuzetno težak posao - biti unutra praktički zaključan zajedno s ‘ovima’...', rekao je Miljenić.

Požalio se na materijalne troškove i stalni manjak. 'Cijena energenata raste, sve je skuplja hrana i ne možemo puno uštedjeti. Naš dug iznosi oko 58 milijuna kuna, a uštedjeli smo tri milijuna. Čujte, to su parametri, ali ih treba pogledati u svjetlu poskupljenja čimbenika koje jednostavno morate osigurati', rekao je Miljenić.

Pohvalio se sustavom probacije i otvaranjem svih 12 ureda u 2013.
'Dobrim radom probacije riješili smo više od 3.000 predmeta, skoro 90 posto zgotovljenih. Odrađeno je oko 500.000 sati rada za opće dobro i to koristimo sve više. Imali smo ekipu i na poplavljenom području, a radila je dobar posao. Svi su na poplavljena područja išli dragovoljno - pitali smo tko želi ići. Sve to obavljamo u 12 ureda i nemamo većih problema. Povećava se broj i obujam poslova', kaže Miljenić i dodaje da u cijelom sustavu radi tek 79 službenika koji, dodao je, daju sve od sebe.