'MALI SLOBA' NA ČELU SRBIJE

Umjesto Tadiću, Nikolić mandat dao Dačiću!

28.06.2012 u 12:30

Bionic
Reading

Predsjednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić dobio je od srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića mandat za sastavljanje nove vlade. Dogovoreno je da će u novoj srbijanskoj vladi, uz Dačićev SPS i koaliciju oko njega, biti i Srpska napredna stranka (SNS) te Ujedinjeni regioni Srbije (URS) Mlađana Dinkića

Informaciju o povjeravanju mandata za sastavljanje vlade Ivici Dačiću javnosti je, kako prenosi B92, objavio sam predsjednik Tomislav Nikolić. Nakon sastanka s Dačićem u Predsjedništvu Srbije, Nikolić je potvrdio da ga je koalicija SPS-PUPS-JS uvjerila da ima parlamentarnu većinu.

'U toj većini bit će SNS i URS, ali i vjerojatno neki drugi predstavnici manjina u Skupštini Srbije koji čekaju da najprije ova koalicija osigura dovoljnu većinu', rekao je Nikolić.

Istaknuo je i da 'vlada Srbije treba biti mala po broju, učinkovita i odgovorna te da dogovorom odlučuje o bitnim stvarima za građane'.

Koja god vlada bude izabrana, ona će biti na europskom putu i ne treba zazirati ni od čijeg stava', rekao je Nikolić.

Razgovori izaslanstva SPS-a i predsjednika Nikolića o koaliciji dviju stranaka trajali su više od sat vremena. Osim Dačića, u razgovorima su sudjelovali Slavica Đukić Dejanović, Žarko Obradović, Jovan Krkobabić te Dragan Marković Palma

Mandatar Ivica Dačić na izlasku sa sastanka obećao je da će formirati vladu 'vrlo brzo' te u idućih nekoliko dana najavio predstavljanje ključnih točaka programa svog kabineta koalicijskim partnerima

Nada se i ulasku u parlamentarnu većinu nekih drugih stranaka. 'Svako tko se bavi politikom kao profesijom shvaća da Srbija treba biti jaka, ali i braniti svoje interese, nastaviti putem europskih integracija i boriti se i dalje protiv organiziranog kriminala i korupcije. To su ciljevi koji su zajednički za mnoge političke stranke', rekao je Dačić.

Po njemu, 'tkogod se bavi politikom ne može ne prihvatiti odgovornost kada dobije priliku ono što je govorio provesti u djelo' te je poručio da se preuzimanjem mandata 'stavio u službu Srbije i svih građana'.

'Ne želim teške riječi, nego da se Srbija složi. Pružam ruku svima, i onima koji će glasati za vladu i onima koji neće. Budite sigurni da ću ovaj posao raditi najbolje što znam', zaključio je Ivica Dačić.