INICIJATIVA IDS-A

Umjesto Pazina, Pula bi postala županijskim sjedištem

15.01.2013 u 18:52

Bionic
Reading

IDS-ov saborski zastupnik Valter Boljunčić uputio je u saborsku proceduru prijedlog da Pula kao najveći istarski grad postane i sjedište Istarske županije. Hoće li Vlada prijedlog koalicijskog partnera prihvatiti ili će ga poput HDZ-ove odbaciti, vidjet ćemo, no osim istarskog HDZ-a koji se oglasio priopćenjem, prijedlog nije oduševio ni pazinskog gradonačelnika Renata Krulčića, koji je iz redova IDS-a

'Ne znam nijednu drugu županiju u Hrvatskoj u kojoj nije najveći grad ujedno i županijsko sjedište', kaže Boljunčić, dodajući da njegov prijedlog ide za tim da se ispravi povijesna nepravda nanesena Puli, pri čemu Pazin koji ima status sjedišta Istarske županije ne bi izgubio ništa.
Međutim, stranački kolega i gradonačelnik Pazina Renato Krulčić veli kako će se ukoliko taj prijedlog bude prihvaćen, s vremenom vjerojatno u životu Pazinjana dogoditi promjene.

Naime, u Pazinu kao županijskom sjedištu sa statusom velikog grada nalaze se uredi državne uprave, HZMO-a, inspektorati više ministarstava, obavljaju se razni upravno-administrativni poslovi izdavanja uredbi i akta, revizija i slično. U tim je službama zaposlen velik broj Pazinjana, što znači da bi, kad dođe do toga da se i uredi prebace, morali putovati na posao u Pulu, a to su opet veći troškovi i građanima i državi.

'Pazin je uvijek bio ispred politike i politikantstva', rekao je pazinski gradonačelnik Krulčić, naglasivši da mu je prvenstveno u interesu očuvanje radnih mjesta i razvoj grada. Pojašnjava kako je Pazin središte Istarske županije od 1993. te da je već bila jedna inicijativa 2009. da Pula postane županijsko središte, no, kako dodaje, 'tadašnja Vlada ju je odbila i time poslala jasnu poruku što o tome misli'.

Na jednoj od idućih saborskih sjednica trebao bi se naći i prijedlog saborskog zastupnika i predsjednika pulske organizacije IDS-a Valtera Boljunčića koji veli da su se u IDS-u uvijek zalagali za policentrični razvoj Istre. Boljunčić smatra da u prilog prijedlogu da Pula dobije status županijskog sjedišta ide i činjenica da je u Puli već sjedište župana, a uvjeren je i da Pazin time neće izgubiti ništa, odnosno da će sve institucije koje su u Pazinu i nadalje ostati, pa tako Pazinjani neće morati putovati na posao u Pulu.

'Vjerujem da će Kukuriku koalicija, s kojom smo partneri na nacionalnoj razini, prijedlog prihvatiti', kaže Boljunčić, podsjetivši da je HDZ-ova vlada svojevremeno takvu inicijativu glatko odbila.

U istarskom HDZ-u smatraju kako je riječ o politikantstvu, odnosno o načinu da se pozornost javnosti skrene s pravih problema. Ističu da je Istarska županija osnovana '92. sa sjedištem u Pazinu, dok 'današnja Kukuriku koalicija raspravlja o regijama u kojima će Istra izgubiti svoj status regionalne samostalnosti, koji joj je dala HDZ-ova većina u Saboru 1992, a što potvrđuju svi trenutni događaji vezani uz državne institucije kojima se sjedište upravljanja prebacuje u Rijeku'.

Neistinitom smatraju izjavu Boljunčića da se ispravlja povijesna nepravda koja je nanesena gradu Puli, a da se pritom Pazinu neće ništa oduzeti. 'Pula je i dosada realno središte županije i prema izjavi njegovog predsjednika stranke, župana Jakovčića koji je jučer između ostalog na konferenciji za novinare rekao 'da će se Istrom upravljati iz Istre i od nigdje drugdje'. Pazin je i danas simbolički sjedište županije, a samim tim spada u kategoriju velikog grada i to će izgubiti promijeni li se sjedište Istarske županije, a Pula neće ništa posebno dobiti, već će dobiti simbolički status, a ni to, jer taj dio po planovima Kukuriku koalicije preuzima Rijeka', smatraju u istarskom HDZ-u.