RUPICE U ISTRI

Umjesto kupusa niknut će golf resort na Marleri?

28.02.2013 u 14:53

Bionic
Reading

Budućnost turizma je u golfu, no koliko golf terena nam je potrebno, o tome se još vode rasprave. Izvjesno je da bi nam golf mogao produljiti sezonu, a kako tvrde zagovornici, i zaposliti dio domaćeg stanovništva. S druge strane, protivnici velikih investicija u golf terene ističu da uz njih idu i apartmanizacija i velika potrošnja vode, a nisu sigurni ni da kompanije koje će upravljati luksuznim golf resortima neće umjesto zapošljavanja raspoložive domaće radne snage dovesti strane radnike

Dug niz godina čeka se realizacija golf projekta Marlera kod Ližnjana, čiji je pokretač bio nekadašnji vratar hrvatske nogometne reprezentacije Dražen Ladić. Iako je budući golf projekt na jugu Istre svojevremeno pompozno najavljivan kao 'jedan od najljepših golf resorta u ovom dijelu Europe', zapleo se u šumi birokracije.

Ladić je naposljetku zadržao tek manji udio u projektu čiji je danas većinski vlasnik i investitor poljski GTC, poznat hrvatskoj javnosti po izgradnji dva velika trgovačka centra, Avenue Malla u Zagrebu i Osijeku. No premda je investitor krajem 2011. ogradio teren u Marleri, radovi još nisu počeli. Štoviše, dio golferskog zemljišta mještani koriste za sadnju povrća jer, kako vele, zemlja je vrlo kvalitetna, a u medijima su krenula nagađanja o tome da GTC odustaje od projekta.

'GTC je uložio značajna sredstva u projekt te želi dovršiti njegov razvoj odnosno ne odustaje od projekta. Većina zemljišta je pribavljena, kao i relevantne dozvole koje su važeće i pravovaljane. Nažalost, financijska tržišta se još nisu oporavila od krize te je danas vrlo izazovno osigurati sredstva potrebna za razvoj projekta, no sigurni smo da ćemo i u tome uspjeti', kazao je za tportal Arn Willems, glavni direktor GTC-a za Hrvatsku te Bosnu i Hercegovinu.

U projekt luksuznog golf resorta navodno je u proteklih 12 godina, za razne dozvole i kupnju terena, uloženo preko 14 milijuna eura. Stoga ni načelnik općine Ližnjan Srećko Ševerlica ne vjeruje da će se odustati od projekta nakon što je, kako veli, u njega uloženo novaca i novaca.

Pojašnjava da je Ladić krenuo s idejom golfa na Marleri još 1998. godine, a po njemu ključna je bila 2004, kada je Vlada RH raspisala koncesiju na 40 godina. No, veli Ševerlica, investitori muku muče s rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa.

'I dalje vjerujem u to da bi golf na Marleri zaživio već 2005. godine da je to bio interes države. U ono vrijeme investitor je imao spreman novac, no trebalo je prije riješiti imovinsko-pravna pitanja', kaže načelnik Ližnjana. U međuvremenu je nastupila gospodarska kriza, pa su i kompanije opreznije prilikom donošenja odluka o velikim ulaganjima.

'Traži li GTC nekog partnera da podijele rizik, to ne znam, no novaca i novaca je potrošeno na taj projekt i mislim da neće odustati', smatra Ševerlica.

Willems ističe da su u GTC-u vrlo zadovoljni suradnjom svih sudionika ovoga projekta, uključujući razna državna tijela, a posebice Ministarstvo turizma.

'Nadamo se da će nam Zakon o strateškim investicijama pomoći s Marlerom i svim drugim našim budućim ulaganjima u Hrvatskoj', kaže Willems. Iako nam nije odgovorio na pitanje zbog čega je projekt luksuznog golf resorta kod Ližnjana tako dugo 'na čekanju' odnosno gdje je zapelo, vezano za Marleru napominje da to nije projekt koji se 'izgubio u nečijoj ladici', već projekt na kojem se kontinuirano radi, 'za što se nadamo da će uskoro postati vidljivo'.