NOVA POLITIKA CIJEPLJENJA

Umjesto AstraZenece, mlađima od 40 godina u Britaniji davat će Pfizer ili Modernu

07.05.2021 u 13:24

Bionic
Reading

Građanima Velike Britanije mlađima od 40 godina ponudit će se alternativa cjepivu AstraZenece tamo gdje to bude moguće i u razdoblju niske incidencije, javlja Guardian. Odlučeno je to temeljem preporuke vladinih savjetnika

Zajednički odbor za cijepljenje i imunizaciju razmatrao je brzinu i obuhvat cijepljenja protiv Covida-19 u Ujedinjenom Kraljevstvu, kao i posljednje podatke o veoma rijetkim slučajevima krvnih ugrušaka nakon prve doze cjepiva AstraZenece.

Program cijepljenja dobro ide i broj novozaraženih je nizak, a u ovom trenutku mali su izgledi da će se povećati broj hospitalizacija i smrti. Vodeći savjetnici vjeruju da se sada može aktivirati nešto oprezniji pristup u cijepljenju dobne skupine od 30 do 39 godina tako što će im se ponuditi Pfizerovo ili Modernino cjepivo tamo gdje je ono dostupno, piše Guardian.

Britanija je druga u svijetu država po brzini cijepljenja stanovništva protiv Covida-19 te je prvu dozu primila barem polovica odrasle populacije. Vlada sada razmišlja o trećoj dozi kojom bi se najesen cijepile starije i ranjive skupine, nakon što odraslo stanovništvo primi drugu dozu, javlja Hina.

Prošli tjedan dužnosnik Javnog zdravstva Engleske rekao je da bi se bilo koji program pojačane zaštite temeljio na potrebi zaštite od varijanata koronavirusa.

  • +31
Cijepljenje u svijetu Izvor: EPA / Autor: FEHIM DEMIR

Kako koronavirus mutira i pojavljuju se nove, mnogo zaraznije varijante, kao što su južnoafrička i brazilska, pred stručnjacima je izazov hoće li postojeća cjepiva biti jednako učinkovita protiv njih.

Da bi se povećao intenzitet istraživanja cjepiva protiv novih varijanti, Britanija je najavila uložiti dodatnih 30 milijuna funti u istraživački laboratorij Porton Down. Kada bude dovršen, taj laboratorij moći će testirati 3000 uzoraka krvi tjedno radi otkrivanja antigena za proizvodnju cjepiva.

Vlada je prethodno izdvojila 30 milijuna funti kako bi do siječnja 2022. povećala kapacitet testiranja krvnih uzoraka sa 700 na 1500 tjedno.

Ministar zdravstva Matt Hancock rekao je da bi ulaganja trebala omogućiti Velikoj Britaniji bolju zaštitu od prijetnji novih varijanti virusa.