PRITISAK NA VLADU

Ultraortodoksni Židovi prosvjedovali protiv služenja vojske

17.05.2013 u 10:32

Bionic
Reading

Tisuće ultraortodoksnih Židova prosvjedovale su u četvrtak u Jeruzalemu protiv novačenja muškaraca iz njihove zajednice u vojsku, što podržava sekularna većina zauzimajući se za ravnopravnost u podnošenju tereta obrane u izraelskom društvu

Rabini su na skupu upozorili da bi vojni rok mogao nanijeti nepovratnu štetu njihovu načinu života. 'Vlada želi uništiti naše tradicije i sekularizirati nas, nazivaju to asimilacijom, no ljude se ne može asimilirati. Ne možete promijeniti naš način života', kazao je rabin David Zycherman.

Koalicijska vlada premijera Benjamina Netanyahua obećala je da će povećati broj ultraortodoksnih Židova u vojsci, koji su većinom oslobođeni vojnog roka zbog vjerskih razloga, kako bi smanjila pritisak na srednji sloj društva.

Po policiji, prosvjedovalo je najmanje 20.000 ljudi, a desetak je uhićeno kada je izbilo nasilje. Prosvjednici su bacali boce i kamenje na policajce, od kojih su neki bili na konjima, a oni su odgovorili šok granatama. Upotrijebili su i vodeni top jer su prosvjednici zapalili kante za smeće, što se često događa na takvim prosvjedima. Najmanje šestorica policajaca zatražila su liječničku pomoć, a dvojica su završila u bolnici.

Ultraortodoksni Židovi čine 10 posto od ukupno osam milijuna stanovnika Izraela. Većina ih ne radi, oslobođeni su od vojske i ovise o državnim subvencijama za vjerske studije i uzdržavanje obitelji. Najtvrdokorniji čak ne priznaju ni državu Izrael iz vjerskih razloga.

Većina Izraelaca, muškaraca i žena, mora služiti vojsku do tri godine nakon što navrše 18 godina.