nevrijeme

Ulice Hvara pod vodom zbog velike količine oborina

14.11.2021 u 15:31

Bionic
Reading

Nakon što je prethodne noći jako grmljavinsko nevrijeme pogodilo arhipelag sjeverne Dalmacije, najgore vremenske prilike tijekom nedjelje imaju srednjodalmatinski otoci

Ciklona donosi vrlo nestabilne vremenske prilike Visu, Braču, Šolti, ali je najgore na otoku Hvaru. U samo sat vremena u gradu Hvaru palo je 90 litara kiše po kvadratnom metru, a posljednja 24 sata preko 120 litara, što je više od prosječne količine oborina koja padne u studenom.

Ogromne količine kiše u kratko vrijeme potopile su ulice i trgove, izazvali odrone, a i nekoliko objekata ima problema zbog prodora oborinskih voda. More je zbog bujica u Hvaru poprimilo smeđu boju.

Velike količine kiše poplavile ulice Hvara Izvor: Društvene mreže / Autor: Dalamcija Danas

'Imamo dosta problema s oborinskim vodama. Garaže nam plivaju, sve je puno vode. Pumpamo bez prestanka, a kiša ne prestaje. Problem je i to što su telefoni u kvaru, obavijestili smo i policiju o tome', kazao je za Dalmaciju Danas zapovjednik DVD-a Hvar Nikola Škarpa.

Iako nismo niti na pola mjeseca, veći dio Dalmacije u dosadašnjem tijeku studenog već je dobio više oborina od mjesečnog prosjeka. Pri tome zasad prednjači otok Žirje u šibenskom arhipelagu. Tamo je posljednja 24 sata palo ekstremnih 270 litara kiše po kvadratnom metru, a od početka mjeseca 346 litara što je, primjerice, približno pola godišnje količine oborina koja padne u Splitu.