zahuktava se

Ulazimo u špicu turističke sezone. Evo što o brojkama i cijenama smještaja kažu iz HTZ-a

15.07.2019 u 06:26

Bionic
Reading

Prema podacima sustava eVisitor, u prvih 13 srpanjskih dana u Hrvatskoj ljetuje jednak broj turista kao i lani u ovom razdoblju - 1,8 milijuna. Noćenja je pak oko 8,6 milijuna, što je ipak oko 4 posto manje nego prošle godine

Čelni čovjek Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić rekao je za HRT kako smatra da sezona nije podbacila, a da očekuje bolje rezultate sljedećih tjedana, kako se budemo približavali vrhuncu ljetne sezone. Upozorava da je ove godine prijavljeno čak 47.000 više kreveta u komercijalnom smještaju nego lani i da stoga valja voditi računa pri budućem planiranju smještajnog kapaciteta.

Osvrnuo se i na cijene. Smatra da su realne u odnosu na ponudu i konkurenciju. Ove godine, pokazalo se dosad, gosti više biraju veća središta, poput Splita, Rijeke, Dubrovnika, upravo zbog različitih sadržaja.

'Turistička godina je u skladu s očekivanjima. Neke destinacije su u nekim danima imale možda nešto manji promet u odnosu na prošlu godinu. Druge su imale puno veći porast, primjerice u Splitu. On je destinacija koja bilježi možda i najveći porast prometa u Hrvatskoj. Kad govorimo o smještajnim kapacitetima, gotovo sve vrste smještajnih kapaciteta, osim kampova koji su, razumljivo, imali podbačaj u svibnju zbog lošeg vremena, vjerujem da će se taj minus nadoknaditi do kraja ljetne sezone', rekao je Staničić.

Split - jato dupina kod plaže Bačvice Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric / CROPIX