ŠTRAJK SE NASTAVLJA

Ulazi u Sloveniju i dalje blokirani

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 28.09.2010 15:38
  • Objavljeno 28.09.2010 u 14:27
prometna gužva granični prijelaz macelj

prometna gužva granični prijelaz macelj

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

U utorak obnovljeni pregovori slovenske vlade i sindikata javnih službenika o mogućem prestanku štrajka nisu uspjeli, pa će se nastaviti štajk započet u ponedjeljak

Predsjednik sindikata slovenskih carinika Dušan Miščevič izjavio je nakon napuštanja pregovora u prostorijama vlade da će sindikati javnih službenika, koji se protive odluci o zamrzavanju svojih plaća, u utorak poslijepodne donijeti odluku o nastavku i mogućem zaoštravanju štrajka te da im vlada nije ponudila ništa novo.

Ministrica javne uprave Irma Pavlinič Krebs i glavna tajnica vlade Helena Kamnar sindikatima su na sastanku poručile da im vlada u financijskom smislu ne može ponuditi ustupke. Dodale su da sindikati imaju dva dana za potpisivanje kolektivnog ugovora, po kojemu bi se novo prilagođavanje plaća u javnoj upravi provelo tek za dvije godine, a ne sada.

Uvjet za ponovni rast plaća u javnim službama jest da se ponovo ostvari godišnji rast BDP-a od tri posto.

Sindikalni pregovarači nisu pristali na to jer tvrde da je predviđeno usklađivanje njihovih plaća već preuzeta zakonska obveza države po ranijem dogovoru.

Predstavnici vlade izjavili su nakon sastanka da je sindikalistima predstavljena realna financijska situacija i da, ukoliko sindikati ne pristanu na zamrzavanje plaća putem kolektivnog ugovora, vlada do istog rezultata može doći drugim pravnim sredstvima, uključujući i interventne zakone kojima će ograničiti rast proračunaskih troškova za iduće dvije godine na području socijalnih transfera, plaća javnih službenika i mirovina.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi