JOSIPOVIĆ DIPLOMATIMA

'Ulazak regije u EU naš je sigurnosni prioritet'

14.01.2011 u 14:58

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović danas je priredio tradicionalni prijem diplomatskog zbora. U govoru se osvrnuo na skori ulazak Hrvatske u Europsku uniju, gospodarsku krizu, ali i na borbu protiv korupcije, u kontekstu čega je kritizirao Vladu nazivajući korupciju u samom državnom vrhu 'udruženim zločinačkim pothvatom'

Josipović je čvrsto uvjeren da će Hrvatska ubrzo proces ulaska u Europsku uniju privesti kraju.

'Kako pregovori ulaze u samu završnicu, uvjeren sam da je došlo vrijeme i godina da i Europska unija, odnosno njezine članice donesu konačnu odluku o dovršetku pristupnih pregovora s Hrvatskom. Hrvatska je takva članica koje je sposobna brzo vraćati dividende desetljeća ulaganja u njezino članstvo', izjavio je Josipović.

Josipović je naglasio da odnosi sa susjedima nikada nisu bili bolji te je pozvao na zalaganje za članstvo naših susjeda u Europskoj uniji. Naglasio je da bi to trebao biti 'prvi vanjski i sigurnosni prioritet Hrvatske kao članice Unije'.

Ovom prilikom je Josipović posebno pozvao veleposlanike zemalja članica da se kod svojih vlada zauzmu da se proces dovrši što prije.

'Dugo u svojoj povijesti Hrvatska je bila zid. Sada je konačno most, i to čvrst i potreban', istaknuo je Josipović.

Predsjednik vjeruje da Hrvatska ima sve mogućnosti da u tekućoj godini počne s izlaskom iz krize. Pohvalio je Hrvatske napore u borbi protiv korupcije, ali je iskoristio priliku da u tom kontekstu uputi kritiku Vladi:

'Korupcija osiromašuje naše građane, a kada je organizirana u samom državnom vrhu, pravi je udruženi zločinački pothvat protiv dobra građana i kao takva mora biti bezobzirno iskorijenjena.'

Josipović se na kraju svog obraćanja osvrnuo na gospodarsku politiku, zagovarajući otvorenost stranom kapitalu i uklanjanje državnih barijera za što povoljnije poslovno okruženje.