PAHOR DAO PODRŠKU:

'Ulazak Hrvatske u EU donijet će dobro čitavoj regiji'

22.05.2011 u 18:04

Bionic
Reading

Slovenski premijer Borut Pahor i austrijski vicekancelar i ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger izjavili su u nedjelju kako snažno podupiru završetak pristupnih pregovora Hrvatske s Europskom unijom za koje se očekuje da bi mogli biti zaključeni do kraja lipnja

'Snažno podupiremo pozitivnu odluku ministara vanjskih poslova država EU-a koji će se sastati sutra u Bruxellesu da pozove Hrvatsku na završetak pregovora', rekao je slovenski premijer Borut Pahor u zajedničkoj izjavi novinarima sa Spindeleggerom na marginama završenog 16-tog Europskog foruma - Wachau 2011. u samostanu Goettweig u Donjoj Austriji.

Pahor je rekao da postoji tehnička i politička odluka a glede političke odluke da će Slovenija snažno poduprijeti završetak pregovora Hrvatske i Europske unije 'a kako bi se došlo do pozitivnog ishoda predložit ću svojim kolegama da dadu pozitivan glas Hrvatskoj za okončanje pregovora', rekao je Pahor.

Dodao je kako 'ne trebamo gledati samo interese EU-a niti Hrvatske, nego i interese zemalja zapadnog Balkana a kada Hrvatska postane punopravna članica EU-a mislim da će time proces proširenja ići naprijed, i to će biti nada i jaka poruka za Srbiju, BiH i druge države u regiji i bit će dobro za ljude u tim zemljama'.

Spindelegger se potpuno suglasio s onim što je rekao Pahor i dodao da je to važno kao signal za sve države zapadnog Balkana.

'S druge strane želimo pomoći Hrvatskoj na njezinim posljednjim metrima na putu u Europsku uniju. Poduzeli smo u tom smislu i inicijativu, posjetio sam nedavno sa slovačkim kolegom (Mikulašom) Dzurindom Zagreb kako bih dobio uvid u stanje', rekao je.

'Radujem se da to tako sada izgleda da će Hrvatska i EU moguće konkretno krajem lipnja zaključiti pregovore', kazao je Spindelegger.

Dodao je da Hrvatska mora još ispuniti i posljednju domaću zadaću na tom putu, izrazivši nadu da će to i napraviti.

Europski forum Wachau održava se jedanput godišnje u organizaciji austrijskog ministarstva vanjskih poslova i pokrajinske vlade Donje Austrije, a ove godine je okupivši oko 150 sudionika imao naslov 'Regionalna politika - svjetska politika - sposobnost natjecanja regija u globalnom svijetu'.