SMETLIŠTE NADOMAK RIJEKE

Ulaz u Marišćinu blokiran na pola sata

22.08.2013 u 14:29

Bionic
Reading

Tridesetak mještana Marčelja i drugih naselja u blizini Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina, kod Rijeke, jutros je na pola sata blokiralo ulaz i izlaz iz centra upozoravajući da se nastavlja zatrpavanje otpadom, bez obzira na izrađenu studiju ekološkog gospodarenja otpadom te da se kemikalijama pokušava prikriti smrad koji se jetos širi iz Marišćine

Na konferenciji za novinstvo Josip Begonja iz ekološke udruge Krizni eko stožer Marišćina naveo je kako je zagrebački Fakultet strojarstva i brodogradnje izradio studiju ekološkog gospodarenja otpadom Rijeke i okolice po narudžbi Komunalnog društva Čistoća iz Rijeke.

U toj studiji se detaljno specificira cjelokupna tehnologija sustava odvojenog prikupljanja otpada u domaćinstvima. No, unatoč toj studiji, Čistoća je pokrenula javnu nabavku eko otoka i spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, a da još nisu ostvareni uvjeti za prikupljanje tako odvojenog otpada na Marišćini, naglasio je Begonja.

Tvrdi kako se takvim privremenim rješenjima sabotira i u krajnjoj liniji poskupljuje cijeli projekt.

Drugi problem zbog kojeg je organiziran današnji prosvjed je tretiranje otpada dovezenog na Marišćinu raznim kemikalijama da se spriječi širenje neugodnog mirisa. Begonja navodi kako je cijena kemikalija i tehnologija nabavljenih za sprečavaje širenja smrada 638.000 kuna.

Rezultat je da mještani okolnih naselja udišu nejasne količine mikrobioloških preparata, ističe.

Komunalci sklapaju unosne ugovore o nabavci kemikalija, svi odgovorni svojim ponašanjem uporno dokazuju kako ih nije briga za stanovnike u okruženju Marišćine, a političari svojim dizanjem ruku samo nastavljaju od početka promašenu priču centra za gospodarenje otpadom dok je brdo smeća na Marišćini svakim danom sve veće, kazao je Begonja.