NEZGODNE PROMJENE

Ulaskom u EU vraćaju se crvene putovnice

12.06.2011 u 18:27

Bionic
Reading

Hrvatska će nakon ulaska u Europsku uniju građanima izdati nove putovnice, koje će po preporuci EU najvjerojatnije biti crvene boje, a slijedi nam i promjena registarskih oznaka na automobilima, doznaje Jutarnji list

Hrvatska će od ulaska u Europsku uniju (EU) 1. srpnja 2013. početi izdavati nove putovnice. 'Propisi EU jasno propisuju izgled korica putovnice i njihov sadržaj, dok je kod boje ‘čvrsta preporuka’ da one budu crvene', rekao je za Jutranji list izvor iz pregovaračkog tima.

To znači da se ulaskom u Uniju, po svemu sudeći, vraćaju crvene putovnice, kakve su Hrvati imali do raspada bivše Jugoslavije. Doduše, odluku o boji novih putovnica Zagreb još nije donio: to tek treba ispregovarati s Europskom komisijom. Ipak, promjena putovnica nakon ulaska u EU neće se odvijati preko noći, već će za to biti ostavljeno prijelazno razdoblje. Osim toga, sadašnje (plave) putovnice nastavit će vrijediti do njihova isteka.

Osim putovnica, članstvo u EU donijet će i promjene registarskih oznaka. Te se promjene odnose na obavezno uvođenje plave trake s natpisom HR unutar 12 zvjezdica. Istini za volju, već i sada mnogi automobili imaju takvu traku, no njena primjena do ulaska u EU nije obavezna.