MIKOLA AZAROV

Ukrajinski premijer ponudio ostavku

28.01.2014 u 12:50

Bionic
Reading

Premijer krizom zahvaćene Ukrajine je ponudio ostavku, javlja AFP. Danas će se također održati i izvanredna sjednica ukrajinskog parlamenta s ciljem brzog nalaženja rješenja za izlazak iz političke krize u zemlji. A u Bruxellesu se sastaju predstavnici Europske unije i Rusije gdje će glavna tema biti Ukrajina jer je i Uniji i Rusiji zajednički interes da se stanje u Kijevu smiri. Također će se razgovarati o neslaganjima oko trgovinskog pitanja, energetici i bezviznom režimu

U priopćenju objavljenom u utorak na internetskoj stranici vlade, Mikola Azarov je ponudio svoju ostavku kako bi se postigao, kako on to naziva, 'društveno-politički kompromis', javlja AFP. Prema ukrajinskom ustavu, odlazak premijera znači ostavku čitave vlade, naglašava Channel 4.

'Ovo nije pobjeda, već korak ka pobjedi', rekao je Vitalij Kličko, vođa stranke UDAR.

Ostavku premijera mora prihvatiti predsjednik, ali to je samo formalnost. Janukovič je prošlog tjedna Arseniju Jacenjuku ponudio premijerski položaj, a Vitaliju Kličku dužnost zamjenika premijera zaduženog za humanitarna pitanja, no obojica su ponudu odbili. Jacenjuk je ponovio i danas, nakon što je Azarov ponudio ostavku, da nema namjeru preuzeti njegovu funkciju.

Ostavkom premijera uklonio bi se jedan od najprezrenijih likova među oporbom.

Kako je priopćeno iz Predsjedništva Ukrajine, Janukovič je tijekom trosatnog sastanka pristao na reforme zatražene u okviru zahtjeva od 16. siječnja, kao i na oslobađanje uhićenih tijekom prosvjeda.

Poništen kontroverzni antiprosvjedni zakon

U utorak se održava i izvanredna sjednica ukrajinskog parlamenta na kojoj će zastupnici pokušati okončati eskalaciju krize.

Prema posljednjim informacijama, ukrajinski parlament je većinom glasova odlučio da se poništi kontroverzni antiprosvjedni zakon. Odluka je donesena manje od dva tjedna nakon što je zakon uveden.

Zakon, koji je zabranio nošenje kaciga prosvjednicima i blokiranje javnih zgrada, dodatno je potpirio prosvjede protiv vlade.

Odluka je donesena s 361 glasom 'za', dok su dva bila 'protiv'.

Summit EU-Rusija

Istovremeno će u Bruxellesu Europska unija i Rusija, koje se međusobno optužuju za uplitanje u ukrajinsku krizu, održati summit na kojem će tema biti stanje u toj bivšoj sovjetskoj republici. Na summitu će sudjelovati i ruski predsjednik Vladimir Putin. Početak je zakazan za 13.30h.

Ukrajinom već dva mjeseca vladaju prosvjedi, a kriza se pogoršala posljednjih nekoliko dana nakon što su se prosvjednici i policija sukobili.