SASTAT ĆE SE S PAPOM

Ukrajinski predsjednik Zelenski u posjetu Rimu

13.05.2023 u 07:51

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski će u subotu posjetiti Rim, gdje će ga dočekati predsjednik Sergio Mattarella, potvrdila je talijanska predsjednička palača za njemačku novinsku agenciju dpa

Zelenski će se također sastati s talijanskom premijerkom Giorgiom Meloni i papom Franjom tijekom prvog posjeta Rimu otkako je Kremlj započeo svoju invaziju na Ukrajinu u veljači 2022.

Meloni, otkako je došla na vlast u jesen 2022., snažno podržava Ukrajinu u njenim pokušajima da se odupre ruskoj invaziji, a ranije ove godine posjetila je i Kijev.

Papa Franjo više od godinu dana gotovo svakodnevno poziva vjernike da mole za Ukrajinu i redovito je apelirao na Kijev i na Moskvu da pristanu na prekid vatre. Papa još nije prihvatio ukrajinski poziv da posjeti Kijev, rekavši da će otići samo ako ga se također pozove i u Rusiju.

Pojedinosti glede posjeta ukrajinskog predsjednika Rimu prvotno su držane u tajnosti zbog sigurnosnih razloga. Nije jasno hoće li ukrajinski predsjednik u nedjelju otputovati u Njemačku nakon sastanaka u Rimu. Pripreme za njegov dolazak u Berlinu traju nekoliko dana iako nije potvrđen.

Zelenski bi u nedjelju, u ime ukrajinskog naroda, trebao primiti prestižnu nagradu Karlo Veliki u njemačkom gradu Aachenu, no ostaje nejasno hoće li osobno otići na svečanost dodjele.