nema predaje

Ukrajinski predsjednik: 'Uspješno odbijamo neprijateljske napade. Borba se nastavlja'

26.02.2022 u 22:03

Bionic
Reading

Odlučni predsjednik Volodimir Zelenskij tvrdi u subotu da ukrajinske snage pružaju žestok otpor Rusima koji nadiru prema Kijevu, a moral im podiže i odluke zapadnih zemalja, uključujući Njemačku, da im pošalju više oružja

Odlučni predsjednik Volodimir Zelenskij tvrdi u subotu da ukrajinske snage pružaju žestok otpor Rusima koji nadiru prema Kijevu, a moral im podiže i odluke zapadnih zemalja, uključujući Njemačku, da im pošalju više oružja.

Kijevom u subotu navečer odjekuju povremene eksplozije i čuje se pucnjava, ali nije jasno odakle točno dolazi.

Pentagon je nešto ranije objavio da Rusi napreduju sporije nego što su očekivali i još nisu zauzeli nijedan značajniji grad.

"Uspješno odbijamo neprijateljske napade. Borba se nastavlja", poručio je Zelenskij.

Suočena sa snažnim i odlučnim otporom ruska vojska u subotu je dobila naređenje da proširi ofenzivu u Ukrajini.

"Danas su sve postrojbe dobile zapovijed da prošire ofenzive u svim smjerovima, u skladu s planom o napadima", rekao je glasnogovornik ministarstva obrane Igor Konašenkov

Kriza je galvanizirala NATO i zapadne zemlje. Rusiji i njezinom čelništvu pojačane su sankcije, NATO je pojačao svoj istočni bok, a zapadne zemlje Ukrajini šalju sve više oružja.

Njemačka će Ukrajinu opskrbiti obrambenim protutenkovskim naoružanjem, raketama zemlja-zrak i streljivom, objavila je njemačka vlada u subotu, što je promjena njemačke politike u vrijeme kada ruske snage nastavljaju gađati Kijev i ostale gradove u trećem danu invazije.

Nakon što se njemački kancelar Olaf Scholz suočio s kritikama jer je odbijao slati oružje Kijevu za razliku od drugih zapadnih saveznika, u subotu je rekao da će Njemačka Ukrajini poslati 1.000 komada protutenkovskog oružja i 500 zemlja-zrak raketa Stinger iz zaliha njemačke vojske.

Američki predsjednik Joe Biden naredio je državnom tajništvu da iz američkih zaliha oslobodi oružje u vrijednosti od 350 milijuna dolara za Ukrajinu koja se suočava s ruskom invazijom, što je treća autorizacija izvoza oružja.

Policijski sat u glavnom gradu

Iako napreduje sporo, Rusija ima kontrolu nad značajnim dijelovima ukrajinskog teritorija na sjeveru, istoku i jugu. Projektilima i topništvom čisti se put za nadiranje ruskih vojnika.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Aleksij Arestovič izvijestio da je dosad ubijeno ili ranjeno oko 3500 ruskih vojnika.

Kijevski gradonačelnik Vitalij Kličko kazao je da nema ruske vojne nazočnosti u glavnom gradu, ali su ondje aktivne diverzantske skupine i grad je gotovo u okruženju. Objavljen je policijski sat od 17 sati do jutra.

Više od 115.000 ukrajinskih izbjeglica u međuvremenu je stiglo samo u Poljsku, a u tisućama prelaze i u druge granice s kojima Ukrajina graniči. Zemlju ne mogu napustiti muškarci od 18 do 60 godina starosti.

I Hrvatska je objavila da je sprema primiti ukrajinske izbjeglice, dosad ih je stiglo desetak.

Deseci tisuća ljudi u mnogim su europskim gradovima prosvjedovali protiv ruske invazije. Njezino veleposlanstvo zasuto je u subotu jajima.

Britanija, Češka, Poljska, Slovačka, Slovenija, Bugarska, Litva, Latvija, Estonija i Rumunjska zatvorile su svoje nebo za ruske komercijalne zrakoplove.