robotine

Ukrajinska protuofenziva dosad je sporo napredovala. Je li ovo prekretnica?

28.08.2023 u 12:36

Bionic
Reading

Ukrajina je objavila da je oslobodila selo Robotine na jugoistoku zemlje u sklopu protuofenzive kojoj je cilj vratiti se na Azovsko more i presjeći rusku komunikaciju kopnom s Krimom. Ofenziva je do sada sporo napredovala jer su se Rusi dobro utvrdili. Osvajanje sela Robotine moglo bi označiti prekretnicu

Ukrajinci su podignuli nacionalnu zastavu u naselju još prošli tjedan, ali su morali obaviti operacije čišćenja da bi to područje stavili pod potpunu kontrolu. Sada vjeruju da su probili najtežu crtu ruske obrane na jugu i da će početi brže napredovati, rekao je zapovjednik koji je vodio trupe u Robotine, prenosi Sky News.

Robotine je selo oko 10 kilometara južno od grada Orihiva na prvoj liniji u regiji Zaporižja. Ukrajina vjeruje da je to strateško mjesto jer se nalazi na važnoj cesti prema Tokmaku, cestovnom i željezničkom čvorištu pod ruskom okupacijom. Ako Ukrajina uspije ponovno zauzeti Tokmak, to bi označilo prekretnicu i omogućilo trupama da se probiju prema jugu i Azovskom moru.

Izlaz na Azovsko more razdvojio bi ruske snage na jugu Ukrajine. No još je dug put pred ukrajinskim snagama do mora.

Institut za ratne studije (ISW) u najnovijoj analizi piše da su ukrajinske snage napredovale u pograničnom području zapadnog Donecka i istočne Zaporiške oblasti te u zapadnoj Zaporiškoj oblasti.

Glasnogovornik ukrajinskih trupa koje se bore na jugu Ukrajine Oleksandr Štupun izjavio je da su ukrajinske snage napredovale u blizini mjesta Urožajne i Robotine te postigle neodređene uspjehe u blizini Staromjorska u smjeru Berdjanska, koji se nalazi na Azovskom moru, kao i na neodređenom mjestu u smjeru Melitopolja, sjedišta ruskih snaga u Zaporiškoj oblasti.

ISW prenosi i svjedočenje ukrajinskog vojnika koji je djelovao u području mjesta Robotine, a on je iznio detalje o pripremljenim ruskim obrambenim položajima koje su ukrajinske snage probile i o onima koji su trenutno ispred njih. Tako navodi da na području Robotine postoji sustav međusobno povezanih ruskih rovova, zemunica i ograničenih podzemnih tunela koji omogućuju kretanje osoblja, oružja i streljiva s različitih pozicija duž fronta.

Protutenkovski jarci i minska polja protežu se preko polja ispred ukrajinske vojske te između međusobno povezanih slojeva obrambenih položaja. Sva 'neiskopana' područja oko pripremljenih obrambenih položaja posve su minirana. Ruske snage ostavile su uske neminirane staze u obrambenim slojevima kako bi omogućile svojim vojnicima da dođu do vatrenih položaja.

Ukrajinski vojnik nije otkrio jesu li ukrajinske snage prošle kroz najgušća minska polja, ali je sugerirao da ih moraju razminirati prije daljnjeg napredovanja.

Prethodno je ISW procijenio da bi područja u blizini sljedećeg niza pripremljenih ruskih obrambenih položaja mogla biti manje minirana kako bi se ruskim snagama koje djeluju sjeverno od tih položaja omogućilo povlačenje, iako izvješće ukrajinskog vojnika sugerira da to možda nije slučaj u područjima u kojima se ukrajinske snage trenutno približavaju sljedećem ruskom obrambenom sloju.

  • +9
Južna Ukrajina Izvor: Profimedia / Autor: Dmytro Smoliyenko / Sipa Press / Profimedia

Ukrajinci su sada u dometu sljedećeg niza ruskih obrambenih položaja, za koje se čini da se sastoje od neprekidnog niza protutenkovskih jaraka i prepreka tipa 'zmajevi zubi', uz ruske borbene položaje iza tih prepreka, sličnih prethodnim slojevima obrane. Dobro međusobno povezani sustavi rovova i zemunica, koje je opisao ukrajinski vojnik, rezultat su mjeseci priprema i nije jasno jesu li ruske snage proširile taj sustav sljedećim nizovima obrambenih položaja južnije.

U nedjelju je ISW naznačio da Rusija raspoređuje neke od svojih elitnih trupa u regiju Zaporižja - područje u kojem su Ukrajinci nedavno doživjeli značajan uspjeh - u očitom pokušaju da zaustavi njihov daljnji napredak. Američki think tank primijetio je da su barem dijelovi elitne 76. gardijske zračno-jurišne (VDV) divizije prebačeni u područje Robotine iz Kremine sa zapada regije Zaporižje.

Sastav ruskih obrambenih položaja u južnoj Ukrajini i nejasnoće o tome kako ih ruske snage popunjavaju i opremaju i dalje zamagljuje sliku o sljedećoj fazi borbi. ISW je nedavno procijenio da nedostatak neobavezanih ruskih snaga u tom području može sugerirati da bi sljedeći niz obrambenih položaja mogao biti slabije branjen od položaja do kojih su ukrajinske snage već prodrle. Rusi su angažirali znatnu količinu materijala, napora i ljudstva kako bi zadržali niz obrambenih položaja kroz koje ukrajinske snage trenutno prodiru i nije jasno hoće li ruske snage zadržati prednosti koje su imale ako ne mogu angažirati istu razinu resursa i osoblje za ove sljedeće slojeve obrane. Sljedeći ruski obrambeni sloj će, ipak, vrlo vjerojatno predstavljati značajan izazov za ukrajinsko napredovanje.