NAKON RASTA

Ukrajinska kriza srušila cijene dionica

27.04.2014 u 11:45

Bionic
Reading

Na svjetskim su burzama do polovice prošloga tjedna cijene dionica rasle, zahvaljujući najavama preuzimanja i boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija, no pred kraj tjedna cijene su pale zbog rasta napetosti u Ukrajini

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 0,3 posto, na 16.361 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,1 posto, na 1.863 boda, a Nasdaq indeks 0,5 posto, na 4.075 bodova. Do polovice tjedna ti su indeksi rasli, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima većine američkih kompanija u prvom tromjesečju.

Zbog toga su analitičari u anketi Reutersa povećali procjene. Sada očekuju da će dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju u prosjeku biti 3,3 posto veća nego u istom lanjskom razdoblju. To je više od 0,6 posto, koliko su očekivali tjedan dana prije, ali znatno manje od procjena na početku godine, kada su očekivali rast zarada za 6,5 posto.


Pozitivno su na tržišta utjecale i najave preuzimanja i spajanja kompanija. Tako je objavljeno da američki div General Electric razmatra preuzimanje francuskog proizvođača turbina i vlakova Alstoma za 13 milijardi dolara.

Farmaceutski div Pfizer ponudio je navodno 101 milijardu dolara za preuzimanje britanske kompanije AstraZeneca. Britanska farmaceutska tvrtka GlaxoSmithKline objavila je, pak, kako je postigla sporazum o prodaji svojih onkoloških proizvoda Novartisu za 14,5 milijardi dolara, dok će od te švicarske kompanije kupiti dio poslovanja sa cjepivima.

Globalni farmaceutski sektor u posljednje vrijeme bilježi niz sporazuma o spajanjima i preuzimanjima, pa analitičari očekuju da bi to mogao biti ključni pokretač tržišta u idućim mjesecima.

'Sve dionice u industriji su meta, izuzev onih tvrtki koje su prevelike, poput Pfizera i Novartisa. To je jednostavno kombinacija vrlo niskih troškova financiranja i industrije snažnih bilanci s jedne strane, te konsolidacije kompanija koje su međusobno prilično slične, s druge strane', kazao je Lars Hevreng, analitičar u SEB Equitiesu.

Međutim, u petak su cijene dionica znatno pale, što je posljedica dobitonosne prodaje zbog rasta napetosti u Ukrajini. SAD i Europska unija spremne su na uvođenje novih sankcija Rusiji, kao rezultat navodnih napora Moskve da destabilizira istočni dio Ukrajine.

'Nakon svakog značajnijeg rasta cijena dionica u posljednje vrijeme, neki ulagači koriste priliku za prodaju. Povlače se s tržišta jer očekuju daljnji pad cijena', kaže Ken Polcari, direktor u tvrtki O'Neil Securities.

I na europskim se burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,9 posto, na 6.685 bodova, a pariški CAC 0,3 posto, na 4.443 boda. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,1 posto, na 9.401 bod.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna oslabio 0,6 posto, na 14.429 bodova.