domet 145 kilometara

Ukrajini stigao projektil koji još ne koristi ni SAD, prva će ga isprobati u borbi

01.02.2024 u 11:00

Bionic
Reading

Pentagon je uspješno testirao novi precizni projektil dugog dometa koji bi se ovih dana trebao naći na prvim crtama bojišnice u Ukrajini, prema dvojici američkih dužnosnika i još dvije osobe upoznate s pregovorima

Ukrajina će ovih dana dobiti prvu seriju projektila malog promjera lansiranih sa zemlje (GLSDB), potpuno novo oružje dugog dometa koje je proizveo Boeing, a čak ga ni SAD nema u svom inventaru, piše Politico. Očekuje se da će novi projektil, koji može pogoditi mete udaljene i oko 145 kilometara, biti 'značajno oružje za Ukrajinu', rekao je jedan od američkih dužnosnika.

'Daje im sposobnost dubljeg napada kakvu dosad nisu imali te nadopunjuje njihov dugometni vatreni arsenal', rekao je američki dužnosnik. 'To je samo dodatna strijela u tobolcu koja će im omogućiti da učine više toga', dodaje. Glasnogovornik Pentagona, general bojnik Pat Ryder, odbio je komentirati isporuku 'zbog operativne sigurnosti'.

'Uputit ću vas da se obratite Ukrajini na temu bilo kakve isporuke. Ali mi, kao što sam spomenuo, nastavljamo blisko surađivati s Ukrajinom i s našim industrijskim partnerima kako bismo osigurali da dobije i bude spremna koristiti oružje koje isporučujemo, i to što je brže moguće', kazao je. Oružje, koje su razvili Boeing i Saab, sastoji se od precizno navođene bombe od 113 kilograma, pričvršćene za raketni motor, s mogućnosti ispaljivanja iz različitih zemaljskih raketnih bacača. Američka vojska ima sličnu verziju bombe koja se lansira iz zraka, ali verzija koja se lansira sa zemlje još ne postoji u inventaru SAD-a.

  • +2
Novi ukrajinski projektil dugog dometa Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Saab AB

Isto tako, u priopćenju za javnost iz rujna 2022., iz Saaba su poručili da projektil ima varijantu Laser SDB, podržanu GPS-om 'vrlo' otpornim na ometanje. Ovakav projektil dugog dometa dobrodošao je dodatak u arsenalu ukrajinske vojske, posebice u trenutku u kojem su borbe na frontu u pat-poziciji te dok Ukrajina traži nove načine da napadne ruske snage i infrastrukturu iza prvih linija.

Iako novi projektil nema domet britanskog Storm Shadowa ili američkog taktičkog raketnog sustava ATACMS, stiže u vrijeme u kojem su ukrajinske zalihe topništva i streljiva pri kraju. Ukrajina će biti prva zemlja koja će upotrijebiti projektil u borbi i na taj način biti test za druge zemlje koje su razgrabile dalekometno streljivo nakon početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022. Pentagon je prošle veljače objavio da će Bidenova administracija isporučiti Ukrajini novi projektil. Ali prije slanja američka vojska morala ga je testirati, a to je trajalo više mjeseci.