žestoke borbe

Ukrajinci pod krajnjim pritiskom u Avdiivki: 'Raspoređujemo sve snage i resurse'

16.02.2024 u 11:14

Bionic
Reading

Ukrajinske snage koje brane grad Avdiivku u istočnoj Ukrajini pod sve su većim pritiskom, rekao je u petak ukrajinski zapovjednik

"Žestoke borbe se vode u gradu. Naše postrojbe raspoređuju sve raspoložive snage i resurse da pruže otpor neprijatelju", rekao je u zoru zapovjednik ovog dijela bojišnice Oleksandr Tarnavskij. Situaciju je opisao "teškom, ali pod kontrolom".

Ukrajinski branitelji uzvraćali su u "nehumanim uvjetima", objavili su u petak na Facebooku glasnogovornici 110. brigade ukrajinske vojske raspoređene u Avdiivki. "Danas neprijatelj usmjerava goleme snage u obliku ljudstva, oklopnih vozila i zrakoplova prema Avdiivki", dodaje se u objavi.

Ruske snage napredovale su s nekoliko strana, objavio je američki Institut za proučavanje rata (ISW) u svojoj analizi u četvrtak. Fotografije pokazuju kako ruski vojnici napreduju sa sjevera kod velike tvornice koksa u Avdiivki.

Ruske snage već su zauzele važan utvrđeni obrambeni sustav Ukrajine na jugu grada. "Ruski vojnici moći će okružiti neke ukrajinske snage ako ukrajinski vojnici ne pokrenu uspješne protunapade", rekli su analitičari.

  • +4
Bradelyji na putu prema Avdiivki Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ukrajinska vojska objavila je u četvrtak da se dio njezinih snaga povlači s nekih prednjih položaja, a brigadni general Tarnavskij rekao je da pojačanja još uvijek pristižu u ugrožena područja. No, rekao je i da su u pripremi nove pozicije.

"Cijenimo svaki komadić ukrajinskog tla, ali najveća vrijednost i prioritet za nas je spasiti živote ukrajinskih vojnika", naglasio je u objavi na Telegramu.