teške borbe

Ukrajinska vojska povlači se iz dijelova Avdiivke

15.02.2024 u 14:47

Bionic
Reading

Ukrajina je priopćila u četvrtak da povlači snage iz nekih dijelova istočnog grada Avdiivke na bolje položaje nakon višemjesečnih teških borbi, a u bitki protiv ruskih vojnika pridružili su im se borci jedne od najboljih ukrajinskih brigada

Rusija pokušava opkoliti i zauzeti Avdiivku, a ukrajinsko uporište u tom gradu čini se sve nesigurnije, s ugroženim linijama opskrbe.

Zauzimanje Avdiivke ključno je za cilj Rusije koja želi kontrolirati Doneck i Luhansk koji čine industrijsku regiju Donbas, a predsjedniku Vladimiru Putinu to bi moglo koristiti da osvoji još jedan mandat na izborima u ožujku.

"U Avdiivki su na nekim područjima u tijeku manevri za povlačenje naših jedinica na povoljnije položaje, a na drugima su (manevri) za tjeranje (Rusa) s položaja", rekao je glasnogovornik ukrajinske vojske Dmitro Likovij na televiziji.

Jedna od najistaknutijih ukrajinskih borbenih postrojbi, Treća jurišna brigada, objavila je da je hitno premještena u Avdiivku kako bi osnažila postojeće kijevske snage.

Brigada, koja se sastoji od jurišnog pješaštva, priopćila je da je stanje u Avdiivki "kao u paklu, prijeteće i nestabilno", ali da je napala ruske snage u nekim dijelovima grada i nanijela im teške gubitke.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti ova priopćenja.

Zamjenik zapovjednika postrojbe Maksim Zorin rekao je da su borbe bile puno žešće od bitke za Bahmut, kao i da su ukrajinske snage bile nadjačane i ljudstvom i oružjem u Avdiivki.

Likovij je rekao da je Rusija rasporedila oko 50.000 vojnika kod Avdiivke.

"Pridružuju im se tenkovi i druga oklopna vozila", rekao je.

Avdiivka, u kojoj je ostalo manje od 1.000 stanovnika od prijeratnih 32.000, smještena je sjeverno od Donecka pod ruskom kontrolom.