Bojkovi tornjevi

Ukrajina tvrdi da je ponovno zauzela naftne platforme blizu Krima

11.09.2023 u 12:24

Bionic
Reading

Ukrajinske snage ponovno su preuzele kontrolu od Rusije nad nekoliko naftnih i plinskih platformi u blizini Krima, objavila je u ponedjeljak ukrajinska vojna obavještajna služba GUR

U objavi na Telegramu, aplikaciji za razmjenu poruka, stoji da su kijevske snage ponovno zauzele platforme poznate kao 'Bojkovi tornjevi' u "jedinstvenoj operaciji".

Rečeno je da su platforme od 2015. pod okupacijom Rusije koja je zauzela i anektirala Krim 2014., a Moskva ih je koristila u vojne svrhe od početka ruske invazije punog opsega na Ukrajinu u veljači 2022.

Rusija nije zasad komentirala izvješće. Reuters nije mogao neovisno provjeriti informacije GUR-a.

"Za Ukrajinu je ponovno preuzimanje kontrole nad Bojkovim tornjevima od strateške važnosti i, kao rezultat toga, Rusija je izgubila mogućnost da ih koristi u vojne svrhe", tvrdi GUR u videu objavljenom na Telegramu.

"Rusiji je uskraćena mogućnost da u potpunosti kontrolira vode Crnog mora, a to za Ukrajinu znači mnogo koraka bliže povratku Krima", navodi se.

Tijekom operacije, objavio je GUR, došlo je do sukoba između ukrajinskih specijalnih snaga na brodovima i ruskog borbenog zrakoplova, koji je oštećen i prisiljen na povlačenje.

GUR je također zarobio druge "vrijedne trofeje" poput helikopterskog streljiva i radarskog sustava koji može pratiti kretanje brodova u Crnom moru, rečeno je.

Prije nego što je Rusija zauzela poluotok Krim, Ukrajina je crpila značajan dio svog prirodnog plina iz pojasa Crnog mora, opskrbljujući plinom ne samo Krim, već kopnene regije Ukrajine.