NOVA BIOGRAFIJA

Musk nakon razgovora s Rusima ugasio Starlink i sabotirao ukrajinsku operaciju kod Krima?

07.09.2023 u 21:32

Bionic
Reading

Elon Musk je prošle godine potajno naredio svojim inženjerima da isključe satelitsku komunikacijsku mrežu Starlink njegove tvrtke u blizini obale Krima, kako bi spriječili tajni ukrajinski napad na rusku pomorsku flotu, prema ulomku prilagođenom iz nove biografije Waltera Isaacsona o ekscentričnom milijarderu pod naslovom 'Elon Musk'

Dok su se ukrajinski podmornički dronovi s eksplozivom približavali ruskoj floti, 'izgubili su vezu', piše Isaacson.

Muskova odluka, zbog koje su ga ukrajinski dužnosnici molili da ponovno uključi satelite, bila je potaknuta akutnim strahom da će Rusija na ukrajinski napad na Krim odgovoriti nuklearnim oružjem; strahom koji je potaknut Muskovim razgovorima s visokim ruskim dužnosnicima, prema Isaacson, čiju bi novu knjigu Simon & Schuster trebao objaviti 12. rujna, piše CNN.

Muskova zabrinutost oko 'mini-Pearl Harbora', kako je rekao, nije se obistinila na Krimu. No ta epizoda otkriva jedinstvenu poziciju u kojoj se Musk našao uslijed rata u Ukrajini. Namjerno ili ne, postao je mešetar moći kojeg američki dužnosnici nisu mogli ignorirati.

Nova knjiga Isaacsona, autora hvaljenih biografija Stevea Jobsa i Alberta Einsteina, pruža nove uvide u Muska i kako ga je njegov egzistencijalni strah od izazivanja šireg rata nagnao da odbaci ukrajinske zahtjeve za sustave Starlink koje bi mogli koristiti za napad na Ruse.

Nakon što je Rusija poremetila ukrajinske komunikacijske sustave neposredno prije svoje invazije punog opsega 24. veljače 2022., Musk je pristao Ukrajini opskrbiti milijune dolara Starlink satelitskih terminala koje je napravio SpaceX, a koji su postali ključni za ukrajinske vojne operacije. Iako su mobilne i internetske mreže bile uništene, terminali Starlink omogućili su Ukrajini da se bori i ostane povezana.

  • +11
Elon Musk Izvor: Profimedia / Autor: Apaydin Alain/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Povratne informacije o oglasu

No kada je Ukrajina počela koristiti Starlink terminale za ofenzivne napade na Rusiju, Musk je počeo preispitivati ​​tu odluku. 'Kako sam ja u ovom ratu?' pita Musk Isaacsona. 'Starlink nije trebao biti uključen u ratove. Ideja je bila da ljudi mogu gledati Netflix i odmarati, povezivati ​​se za školu i raditi dobre mirne stvari, a ne napade dronovima', ustvrdio je.

Musk je ubrzo razgovarao telefonom sa savjetnikom za nacionalnu sigurnost predsjednika Joea Bidena, Jakeom Sullivanom, predsjednikom združenih šefova generalom Markom Milleyem i ruskim veleposlanikom u SAD-u.

U međuvremenu, Mykhailo Fedorov, zamjenik premijera Ukrajine, molio je Muska da uspostavi vezu za podmorničke dronove govoreći Musku o njihovim mogućnostima u tekstualnoj poruci, prema Isaacsonu. 'Samo želim da ti – osoba koja mijenja svijet kroz tehnologiju – to znaš', rekao je Fedorov Musku. Musk i SpaceX nisu odgovorili na CNN-ov zahtjev za komentarom.

Musk, izvršni direktor proizvođača električnih automobila Tesla i privatne tvrtke za istraživanje svemira SpaceX, odgovorio je da je impresioniran dizajnom podmorničkih dronova, ali da ne bi ponovno uključio satelitsku pokrivenost Krima jer Ukrajina 'sad ide predaleko i poziva strateški poraz', prema Isaacsonu.

Neistraženo područje na kojem su bili ukrajinski i američki dužnosnici – oslanjajući se na 'dobročinstvo nepredvidivog milijardera' za komunikaciju na bojnom polju – također je dovelo do sukoba oko toga tko će platiti Starlink terminale prošle jeseni.

SpaceX je potrošio desetke milijuna vlastitog novca na slanje satelitske opreme u Ukrajinu, tvrdi Musk. I tvrtka je rekla Pentagonu da neće nastaviti plaćati račune za satelitsku opremu. Nakon CNN-ovog izvještavanja, Musk je promijenio kurs, tvitajući: 'Dovraga s tim... nastavit ćemo besplatno financirati ukrajinsku vladu'.

Gwynne Shotwell, Muskova predsjednica u SpaceX-u, bila je ljuta na Muskov preokret, prema Isaacsonu. 'Pentagon je imao ček od 145 milijuna dolara spreman da mi ga preda, doslovno', Isaacson citira Shotwelline riječi. 'Onda je Elon podlegao sranjima na Twitteru i mrziteljima u Pentagonu koji su objavili priču', rekla je tad.

No SpaceX je na kraju uspio sklopiti dogovor s američkom i europskom vladom da plati još 100.000 novih satelitskih antena Ukrajini početkom 2023., prema Isaacsonu. Važnost Starlinka u ratu nije jenjavala.

Prošlog su tjedna SAD i njegovi saveznici optužili ruske hakere za ciljanje komunikacija ukrajinskih zapovjednika na bojnom polju. Riječ je o zloćudnom kodu dizajniranom za presretanje podataka poslanih Starlink satelitima, tvrde Ukrajinci.