ruska prevara

Ukrajina: Referendumi su ništavni i bezvrijedni, nametnite još strože sankcije Rusiji

28.09.2022 u 11:51

Bionic
Reading

Ukrajina je u srijedu rekla da su referendumi u četirima ukrajinskim oblastima o pridruženju Rusiji 'ništavni i bezvrijedni' te da će Kijev nastaviti u nastojanjima da oslobodi svoja područja pod ruskom okupacijom

Ukrajina je pozvala međunarodne partnere da nametnu još strože sankcije Rusiji, a Kijevu dostave još više vojne pomoći. Ministarstvo vanjskih poslova je također poručilo da Ukrajina nikada neće pristati na ruske ultimatume. "Prisiljavajući ljude pod prijetnjom oružja da ispune neki listić je još jedan u nizu ruskih zločina tijekom agresije na Ukrajinu", dodaje se u priopćenju.

Opisujući referendume kao prevaru, ministarstvo ističe da oni "nemaju nikakve veze s izražavanjem volje" naroda i stoga nemaju nikakve posljedice za ukrajinski "administrativno teritorijalni sustav i međunarodno priznate granice". Proruske vlasti u ukrajinskim oblastima Zaporižja, Herson, Luhansk i Donjeck u utorak su proglasili pobjedu na referendumima o pridruženju Ruskoj Federaciji.

Kijev odgovara da ima pravo vratiti svoj teritorij vojnim i diplomatskim sredstvima i da će nastaviti na tome raditi. "Pokušaji Moskve da uspostavi nove linije razgraničenja ili oslabi međunarodnu potporu Ukrajini neće uspjeti", piše u priopćenju.

  • +6
Rat u Ukrajini Izvor: EPA / Autor: STRINGER

Ukrajina od EU-a, NATO-a i G7 posebice očekuje vojnu pomoć, uključujući tenkove, borbene zrakoplove, dalekometno topništvo te sustave protuzračne obrane.