starudija u akciji

Ukrajina prerađuje sovjetski S-200 za napade na Rusiju. Imaju dobar razlog za to

21.08.2023 u 09:41

Bionic
Reading

Ukrajina koristi stari sovjetski raketni protuzračni sustav S-200 za napade duboko na teritoriju Rusije. Rakete teške 7,5 tona i dugačke 36 metara trebale bi uz bespilotne letjelice udarati na ciljeve u toj zemlji, tvrde britanski obavještajci

Raketni sustav S-200 u doba Sovjetskog Saveza služio je za protuzračnu obranu te je on zapravo preteča modernijih modela S-300 i S-400, a prema Britancima, rakete ispaljene iz S-200 već su pogodile ciljeve u Rusiji, točnije u Brjanskoj oblasti, sjeverno od Ukrajine.

Nejasno je koliko je takvih napada zabilježeno, ali ruska novinska agencija Tass izvijestila je u subotu da je Kijev pokušao pogoditi Krim prilagođenim sustavom S-200.

Ukrajinci nisu preuzeli odgovornost za napade na ruski teritorij, ali nekoliko dužnosnika impliciralo je da su se oni dogodili.

No Ukrajina se ne oslanja na zastarjeli S-200 zato što je pogodan za napade na zemaljske mete, već kako bi nadomjestio sve manje i manje zalihe balističkih raketa Točka.

U svojoj protuzračnoj konfiguraciji S-200 može pogoditi ciljeve udaljene do 300 kilometara i na visinama od 40.000 metara. Kada se rakete prenamijene za napad na zemaljske ciljeve, njihov bi domet trebao biti daleko veći.

Svaka baterija S-200 sastoji se od radara za praćenje i navođenje raketa na ciljeve te šest lansirnih rampi u kojima se nalazi po jedna raketa. Povlačenje S-200 iz službe u Ukrajini počelo je 2001. godine, kad se dogodio težak incident.

Naime, prilikom vježbi na obalama Crnog mora, greškom je oboren putnički avion Siberian Airlinesa, let 1812, koji je letio iz Tel Aviva u Izraelu prema Novosibirsku u Rusiji.

Poginulo je 66 putnika i 12 članova posade, nakon čega je Ukrajina zabranila korištenje sustava S-200 i S-300 te je ubrzala povlačenje modela S-200 iz upotrebe.

'Udari unutar ruskog teritorija imaju strateško značenje jer je ruski predsjednik Vladimir Putin napao Ukrajinu vjerujući da to neće imati velikog učinka na Ruse', pišu britanski obavještajci. Zbog rastućih prijetnji vodstvo ruskih zračnih snaga vjerojatno je pod velikim pritiskom da poboljša protuzračnu obranu nad zapadnom Rusijom', dodaje se.