PLODONOSNI SASTANCI

Ukrajina osigurala dodatnih pet milijardi dolara pomoći

14.04.2023 u 23:17

Bionic
Reading

Ukrajina je isposlovala dodatnih pet milijardi dolara pomoći za borbu protiv Rusije tijekom "plodonosnih sastanaka" u Washingtonu ovaj tjedan, rekao je ukrajinski premijer Denis Šmihal novinarima u petak

Šmihal se sastao s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (IMF), Svjetske banke i Europske investicijske banke te s najvišim američkim dužnosnicima, tijekom proljetnih sastanaka IMF-a i Svjetske banke.

Rekao je da je Ukrajina na sastancima dobila obećanja o dodatnoj potpori od Švicarske, Danske i brojnih drugih zemalja. Također je dogovorila da će američki proizvođač zrakoplova Boeing osloboditi ukrajinske tvrtke 200 milijuna dolara obveza.

Očekuje se da će Kijev dobiti dodatnu podršku tijekom nadolazeće konferencije u Londonu, dodao je.

"Međunarodni partneri su nas uvjerili u svoju dugoročnu podršku", rekao je Šmihal, opisujući sastanke u Washingtonu i referirajući se na ukupnu financijsku pomoć od 115 milijardi u iduće četiri godine, uključujući IMF-ov zajama od 15.6 milijardi dolara.

Ukrajini je potrebno oko 14 milijardi dolara ove godine kako bi se zatvorila proračunska rupa, rekao Šmihal, navodeći da će SAD dati 2,3 milijarde dolara, a Europska unija milijardu eura.

Dodao je da su se razgovori također dotakli ukrajinskog inzistiranja da SAD i drugi saveznici zaplijene ruska sredstva kako bi se pokrio trošak obnove Ukrajine. Radi se o 411 milijardi dolara prema nedavnoj procjeni Svjetske banke.