Dmitro Kuleba

Ukrajina šalje poruku NATO-u: Crno more je od ključne važnosti da cijela Europa bude mirna

13.04.2023 u 13:15

Bionic
Reading

NATO bi trebao imati veću ulogu u sigurnosti na Crnom moru i integrirati ukrajinsku protuzračnu i proturaketnu obranu sa savezničkima, rekao je u četvrtak ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba

"Crno more je od ključne važnosti da cijela Europa bude mirna i orijentirana prema budućnosti", rekao je Kuleba u govoru putem video-veze na konferenciji o sigurnosti u crnomorskoj regiji koja se održava u Bukureštu.

"Nažalost, to je također primjer kako se brzo stvari mogu pogoršati ako se ignorira prijetnje. Vrijeme je da Crno more postane ono što je postalo Baltičko more, more NATO-a."

Crno more i ukrajinska crnomorska obala ključne su bojišnice u ruskom ratu protiv Ukrajine koji je započeo u veljači prošle godine.

I Moskva i Kijev ovise o njemu za izvoz. Ruska blokada ukrajinskih luka zaprijetila je globalnom glađu prošle godine dok UN i Turska nisu dogovorili sporazum koji je omogućio nastavak izvoza žita, što je i dalje u fokusu intenzivnih diplomatskih napora.

"Moramo pristupiti rješavanju zajedničkog problema Rusije zajedno. Na primjer, ja podržavam ideju stručnjaka da se integrira ukrajinske protuzračne i proturaketne sustave sa saveznicima NATO-a na Crnom i Baltičkom moru", rekao je Kuleba.

  • +24
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia

Sigurnosna karta na Baltičkom moru promijenila se u proteklih godinu dana jer su Finska i Švedska aplicirale za ulazak u NATO zbog čega će Rusija uskoro biti jedina zemlja na Baltiku izvan Sjevernoatlantskog saveza.

Ulazak Ukrajine i Gruzije u NATO imao bi jednak učinak na Crnom moru, gdje su Bugarska, Rumunjska i Turska već članice.

Kuleba je rekao da je predstojeći samit NATO-a u Vilniusu u srpnju prilika za napredak kad je riječ o primanje Ukrajine u NATO "kako bi se pokazalo da vrata nisu samo otvorena, nego da postoji jasan plan o tome kada i kako će Ukrajina ući."