reakcija

Zelenski komentirao stravičnu snimku: S kakvom lakoćom te zvijeri ubijaju...

12.04.2023 u 13:09

Bionic
Reading

Ukrajina je u srijedu usporedila Rusiju s džihadističkom skupinom Islamskom državom nakon objave video snimke ruskih vojnika koji nožem odsijecaju glavu ukrajinskom zatvoreniku i pritom se snimaju

Reuters nije odmah mogao i potvrditi autentičnost ili porijeklo snimke koja se dijeli na društvenim mrežama, a prikazuje muškarca u vojnoj odori koji odsijeca glavu muškarcu sa žutom trakom na rukavu, a takve oznake nose ukrajinski vojnici.

Kremlj je na video snimku reagirao objavom da je "užasna" i da njezinu autentičnost treba provjeriti, prenosi agencija Reuters.

Ranije je Moskva redovito opovrgavala navode da njezini vojnici čine zločine u ratu.

"Nitko ne može zanemariti jednu stvar: s kakvom lakoćom te zvijeri ubijaju", napisao je u video poruci ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

"Itekako će pred pravosuđem odgovarati za sve. Pobjeda nad terorom nužna je", napisao je.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba napisao je na Twitteru: "Stravična videosnimka ruskih vojnika koji sijeku glavu ukrajinskom zatvorenika kruži internetom".

"Apsurdno je da Rusija, koja je gora od IS-a, predsjeda Vijećem sigurnosti UN-a", dodao je u opasci na jednomjesečno predsjedanje koje je Rusija preuzela početkom travnja.

  • +14
Rat u Ukrajini - ukrajinski vojnici u Bahmutu Izvor: Profimedia / Autor: AFP / AFP / Profimedia

"Ruski teroristi moraju biti protjerani iz Ukrajine i UN-a i odgovarati za svoje zločine", napisao je. 

Militanti Islamske države u Iraku i Siriji bili su zloglasni po videosnimkama odrubljivanja glave svojim zarobljenicima u vrijeme kada su kontrolirali velike dijelove tih zemalja od 2014. do 2017.

Ukrajinska agencija za unutarnju sigurnost (SBU) rekla je da je pokrenula istragu o videosnimci.

"Jučer, videosnimka na mreži otkriva kako ruski okupatori pokazuju svoju zvjersku prirodu - okrutno mučeći ukrajinskog zarobljenika režući mu glavu", navodi SBU na Telegramu.