trebaju medicinske opreme

Zamjenica ukrajinskog ministra vanjskih poslova u Indiji zatražila pomoć

12.04.2023 u 14:24

Bionic
Reading

Indija je rekla u srijedu da je Ukrajina zatražila više medicinske pomoći i medicinske opreme i također pozvala indijske tvrtke da pomognu u obnovi zemlje razorene ruskom invazijom

Za četverodnevnog posjeta Indiji završenog u srijedu, zamjenica ukrajinskog ministra vanjskih poslova Emina Džaparova predala je indijskom kolegi Meenakshiju Lekhiju pismo predsjednika Volodomira Zelenskija za indijskog premijera Narendru Modija, navodi New Delhi bez pojedinosti o sadržaju.

"Ponovna izgradnja infrastrukture u Ukrajini mogla bi biti prilika za indijske tvrtke", rekla je Džaparova, prema priopćenju indijskog MVP-a.

Indija je poslala humanitarnu pomoć Ukrajini od početka rata, uključivo lijekove i medicinsku opremu.

Džaparova je prva visokorangirana ukrajinska dužnosnika koja je posjetila Ukrajinu otkako je Rusija počela invaziju u veljači 2022.

Indija nije bila kritična prema svojoj staroj saveznici Rusiji od početka invazije i čak je povećala kupnju ruske nafte.

Indija je pokušala pronaći diplomatsko rješenje za sukob, a predsjednik Modi rekao je ruskom kolegi Vladimiru Putinu u rujnu da sada "nije vrijeme za rat", što su kritičari ocijenili blagom kritikom.

Ukrajina želi da se Indija više uključi u rješavanje sukoba, rekla je Džaparova.

  • +3
Ukrajinska vojska u regiji Donjeck Izvor: Profimedia / Autor: Diego Herrera Carcedo / AFP / Profimedia

Modiju je proslijedila poziv da posjeti Kijev "jednog dana".

Indija trenutačno predsjeda skupinom 20 najsnažnijih gospodarstava i Džaparova je izrazila želju da i ukrajinski dužnosnici sudjeluju na događajima u organizaciji G20 te da se omogući obraćanje predsjednika Zelenskija samitu G20 koji će se u rujnu održati u New Delhiju.

Zelenskij se već obratio video vezom sudionicima samita G20 u Indoneziji.

Indija ne želi da rat zasjeni događaje G20, rekli su indijski dužnosnici. Prva dva događaja G20 na ministarskoj razini koje je Indija organizirala kao predsjedateljica u veljači i ožujku, bila su obilježena nesuglasicama o ratu između zemalja koje čine G7 (najrazvijenije zemlje svijeta) s jedne strane, te Rusije i Kine s druge.