povoljnije stanje

Ukinuta jedna od posljednjih mjera borbe protiv covida-19, ostala obveza nošenja maski u zdravstvenim ustanovama

26.05.2022 u 13:12

Bionic
Reading

Smanjenjem brojki oboljelih i umrlih od koronavirusa nastavljeno je i daljnje popuštanje mjera. Tako je ministar zdravstva Vili Beroš ukinuo još jednu mjeru u sustavu zdravstva, objavljeno je u srijedu u Narodnim novinama

Odlukom ministra Beroša, objavljenom jučer u Narodnim novinama, prestale su vrijediti posebne sigurnosne mjere u zdravstvenom sustavu i sustavu socijalne skrbi radi zaštite pučanstva od zaraze i prijenosa te suzbijanja bolesti COVID-19. Radi se, između ostalog, o tjednoj obvezi testiranja zaposlenika u zdravstvenom sustavu, odnosno testiranja onih koji nisu cijepljeni ili nemaju dokaz o preboljenju u zdravstvenim ustanovama, trgovačkim društvima koja obavljaju zdravstvenu djelatnost i kod privatnih zdravstvenih radnika. Jednako tako, prema novoj odluci, više nije obavezno testiranje ni za necijepljene i one koji su preboljeli bolest u djelatnosti socijalne skrbi.

Testirati se više ne treba ni pacijente kod kojih se planira hospitalizacija, provođenje dijagnostičko-terapijskih zahvata koji generiraju aerosol u specijalističko-konzilijarnoj ili bolničkoj zdravstvenoj zaštiti. Jednako tako, covid potvrdu ne moraju više imati osobe u pratnji pri porodu, roditelji/skrbnici koji borave u smještaju s djecom te osobe koje dolaze u pratnji pacijenata i u posjete hospitaliziranim pacijentima.

Međutim, iako se testiranje za zaposlenike ukida, na snazi i dalje ostaje obaveza nošenja zaštitnih maski u sustavu zdravstvene skrbi. Maske su obavezne i za zaposlene u zdravstvenom sustavu, ali i za pacijente, kao i za zaposlenike ustanova socijalne skrbi koje pružaju uslugu smještaja za starije osobe i osobe s invaliditetom te posjetitelje korisnicima.