EPIDEMIJA KORONAVIRUSA

[FOTO/VIDEO] U ponoć s petka na subotu padaju maske: Ukidaju se gotovo sve mjere, doznajte detalje

07.04.2022 u 10:29

Bionic
Reading

Nacionalni stožer civilne zaštite na konferenciji za novinare izvijestio je o ublažavanju nekih epidemioloških mjera uvedenih radi suzbijanja epidemije covida-19. Gotovo sve mjere ukidaju se od subote u ponoć, a maske ostaju obavezne samo u zdravstvu te u segmentu socijalne skrbi koji se bavi starijim osobama i osobama s invaliditetom

Press konferenciju nacionalnog Stožera otvorio je šef Davor Božinović, a na presici su sudjelovali i Vili Beroš, Krunoslav Capak i Alemka Markotić.

'Pratite situaciju, epidemiološka slika u RH znatno je povoljnija. Posljedice bolesti nemaju značajnog utjecaja na zdravstveni sustav', kazao je Božinović.

'Stožer je već tjedan dana u zasjedanju i pripremili smo odluke kojima se ukida najveći dio mjera, s time da bi ostale maske za neke kategorije osoba, a nekima bi se preporučilo korištenje maski', kazao je Božinović.

Božinović: Ukida se najveći dio uvedenih epidemioloških mjera Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/Pixsell

'Osnovna novost je to što se nošenje maski stavljalo kao obveza u okolnostima visokog rizika, a u okolnostima niskog rizika samo je preporuka. Maske će se morati koristiti u zdravstvenom sustavu, kod zaposlenika i pacijenata, i zaposlenika socijalnog sustava koji rade s osobama starije dobi. Korištenje maski, osim u ovim okolnostima u kojima je obvezno, ovisit će o individualnoj procjeni i odgovornosti pojedinca, a ne o nadziranju i zapriječenim sankcijama', kazao je Božinović.

Božinović objasnio gdje je još obavezno nositi maske Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/Pixsell

'Više nema zabrane ulaska u RH bez obzira iz kojih se zemalja dolazi. Državljani iz trećih zemalja morat će imati samo covid potvrdu, a državljani iz EU-a neće trebati covid potvrde za ulazak u RH', kazao je Božinović. Ove odluke bit će objavljene sutra, a stupit će na snagu od subote u ponoć. Što se tiče covid potvrda na nacionalnoj razini, one se mogu koristiti u zdravstvu i socijali, ali odluke o tome donosit će resorni ministar.

'Došao je taj dan i to simbolično na Svjetski dan zdravlja. Mislim da je to želja svakog ministra kada epidemija dolazi u silaznu putanju', rekao je Vili Beroš.

Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midžor

'Sve je odraz aktualnog trenutka, sve smo uzeli u obzir prilikom donošenja odluka. Srećom, u ovom trenu nema novih sojeva koji bi mogli promijeniti tijek epidemije. Redukcija mjera je dobrodošla, ali moramo biti oprezni', kazao je ministar zdravstva.

'Ulaskom u treću godinu, svjedočimo da ona u ovom trenu jenjava. Znači li to da je novi virus izgubio svoj potencijalni kapacitet, vjerujem da jest. Svi smo sretni što možemo prisustvovati redukciji mjera, ali u zdravstvu i socijali zadržat ćemo određeni oprez. Većina odluka osim ove dvije se ukida, ali za sustav zdravstva i socijale donijet ćemo posebnu odluku', kazao je Beroš. Dodao je da se nastavlja pad broja hospitaliziranih. 'Sedam dana zaredom svjedočili smo broju zaraženih. Sve okolnosti koje smo danas naveli utječu na to da smo mogli donijeti ove mjere, a koje će utjecati, s obzirom na dolazak ljepšeg vremena, optimistično i na naše građane', kazao je Beroš te dodao da će stručnjaci nastaviti pratiti nove mutacije, kombinacije itd.

'Nitko ne smije smatrati da je ovime epidemija gotova, bolest je i dalje oko nas. Stariji i imunokompromitirani i dalje moraju poštivati sve mjere i moraju paziti, a najbolje je da se cijepe', dodao je.

Obratio se i Krunoslav Capak. 'Imamo mogućnost na temelju parametara koje pratimo već duže vrijeme popustiti epidemiološke mjere u Republici Hrvatskoj, što temeljimo na četiri osnovna elementa: poboljšanje epidemiološke situacije, pada nam broj oboljelih i hospitaliziranih, imamo situaciju da smo više od 70 posto odrasle populacije cijepili makar jednom dozom i od Nove godine do danas imamo oko 600.000 zaraženih omikronom, što je značajan dio populacije koji je bilo cijepljenjem, bilo na prirodan način stekao imunost, a i bitan je faktor to da nam dolazi toplije vrijeme, bit ćemo na otvorenom i manje će se aerosolom moći prenositi i ova i druge respiratorne infekcije. Pratili smo situaciju u drugim zemljama i šire, koje imaju i rekordne brojke, a popuštaju mjere', rekao je Capak.

'Čini se da bi u našem području mogla biti povoljnija situacija do jeseni, nema ništa na vidiku. Omikron je zavladao. Veseli nas sve da se mjere mogu popuštati, no moramo razmišljati o tome da će jesen brzo doći i moramo pripremiti strategiju za zimu. Situacija je bolja u cijeloj Europi, osim Njemačke, u kojoj su i dalje visoki brojevi', rekla je Alemka Markotić.

Beroš o platformi Cijepi.se

Beroš je progovorio i o platformi Cijepi.se i navodima da je USKOK pokrenuo izvide o novcu koji je Ministarstvo zdravstva platilo tvrtki Cuspis Vinka Kojundžića.

'Hvala svim institucijama što rade svoj posao. Nikad nikome nisam pogodovao niti imam prijatelja u IT industriji, potpuno sam čist. Službe garantiraju da je sve provedeno u skladu sa zakonom. Radi se o postupanju iz siječnja, kada je izuzeta kompletna dokumentacija, institucije će odraditi svoj posao. Već su neke druge postupale, Državna revizija je dala bezuvjetnu ocjenu za poslovanje Ministarstva. Bilo je problema oko zaštite podataka, AZOP je dao pravorijek da nema problema, DORH nije našao elemente kaznenog djela. Apsolutno sam čist, nikome nisam pogodovao ni davao poslove. Tijekom pandemije je epidemiološka struka tražila niz unaprjeđenja. Pismenost u zdravstvu je vrlo visoka, sve je u mreži, pri informatizaciji sustava smo pri vrhu u Europi. Čudi me što se spominje firma koja najmanje sudjeluje u plaćanjima iz proračuna Ministarstva. Nemam informacija o novim izvidima, ali otvoreni smo i spremni za suradnju. Radi se o trošenju novca, to mora biti transparentno. Mislim da je problem u tome što sve promjene doživljavaju opstrukcije. Hrvatski zdravstveni sustav treba provjetriti. Njima na dušu, neću imenovati. Službe rade svoj posao. Ne znam osobno o čemu je riječ, ali garantirano mi je da su svi poslovi zakonito odrađeni. Sve isporuke besprijekorno funkcioniraju. Tu i tamo nešto zapne, ali to se brzo riješi. Ne brine me hoću li biti priveden, savjest mi je čista', izjavio je Beroš.

Na pitanje o okolnostima visokog i niskog rizika i što one znače, Božinović je odgovorio: 'Nošenje maski bit će obavezno samo za zdravstvo i za socijalu, a sve ostalo je preporuka. Jedno je obaveza, a jedno je preporuka. Preporuka je za sve one kategorije javnog okupljanja, javnog prijevoza. Sutra će netko na presici i od vas imati masku, a netko neće. Onaj tko ima masku zna zašto će je imati, slušao je naše preporuke, a onaj tko neće nositi masku, to više nije stvar obaveze. Jednostavno mislimo da je došlo vrijeme za to', pojasnio je ministar.

Capaka su pitali razmišlja li se o ukidanju mjere samoizolacije. 'Vrlo su rijetke zemlje koje su ukinule samoizolaciju za bliske kontakte. Razgovarali smo o tome i nema više obveze da djeca u školi, ako u jednom razredu dijete postane pozitivno, idu u samoizolaciju', rekao je Capak.

Beroš je upitan je li došlo vrijeme za ukidanje epidemije. 'Struka pokreće mjere. Ministar predlaže Vladi ukidanje epidemije', objasnio je ministar zdravstva.

  • +17
Press konferencija Stožera Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

'Kada smo naručivali brze testove, naručivali smo ih racionalno, ne postoje veće zalihe. Testiranja će biti i dalje. Struka razmišlja i o četvrtoj dozi, a zasad nema elemenata dodatne učinkovitosti. Vjerujem da će biti, pitanje je kada. Hvala struci koja vrlo racionalno naručuje doze cjepiva. Zbog problema bili smo suočeni s manjkom, došli smo do dodatnih doza, pa smo naručili više. Nadalje, prebrodili smo poteškoće i bili vrlo racionalni. Naručili smo 40 posto od naših ProRata doza. Bit će viškova, sastali smo se s Ministarstvom vanjskih poslova tako da siromašnim svjetskim državama ponudimo naše viškove', rekao je Beroš.

Capak je govorio i o četvrtoj dozi. 'Neke zemlje su donijele odluku o četvrtoj dozi. Npr. Izrael i sedam zemalja Europske unije imaju preporuku da se starije osobe cijepe četvrtom dozom. Pažljivo pratimo sve. Prije neki dan EMA i ECDC izdali su priopćenje da zasad nema znanstvenih dokaza o korisnosti četvrte doze. Kad bude dokaza, onda će donijeti drugačije odluke', kazao je Capak.

I šef HZJZ-a govorio je o višku cjepiva. 'Ne postoji odgovor na pitanje o višku cjepiva, sigurno će ga biti. Oko 1,6 milijuna doza već smo donirali, u postupku je još 500.000 njih. Tražimo način da se doniraju viškovi. Prilikom narudžbi nadali smo se da će početi isporuka nove varijante cjepiva, to se nije dogodilo, a Pfizer bi tijekom ljeta trebao registrirati novo cjepivo. Pregovori oko isporuke ovise o tome kada će prestati s isporukom starovarijantnog cjepiva. Ako pristanu pretvoriti to u novovarijantno cjepivo, što bi trebala biti fer igra, onda ćemo potrošiti novo cjepivo. Industrija traži da se staro zamijeni novim, a mi ne sklapamo nove ugovore dok ne vidimo što će biti na razini EU-a. Mnoge zemlje imaju puno veći problem s viškovima', kazao je Capak.