ŽRTVE 2. SVJETSKOG RATA I PORAĆA

Ukinuli Ured pa osnovali Povjerenstvo za otkrivanje grobnica

11.04.2013 u 12:57

Bionic
Reading

Hrvatska Vlada donijela je odluku o osnivanju Povjerenstva za istraživanje, uređenje i održavanje vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i groblja poslijeratnog razdoblja. U to će savjetodavno tijelo Vlade ući 21 predstavnik odnosno predstavnica raznih državnih tijela, ustanova, organizacija, instituta, vjerskih institucija

Povjerenstvo će, kako je istaknuto, provoditi mjere i aktivnosti s namjerom postizanja učinkovitije provedbe Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

'Kod donošenja ovog zakona krajem prošle godine bili smo izloženi žestokim kritikama, pa i govoru mržnje od strane Andrije Hebranga i njegovog tzv. ureda koji je postojao te oporbe. Samo u prvoj akciji na otoku Jakljanu pronašli smo 214 posmrtnih ostataka njemačkih vojnika iz Drugog svjetskog rata i na taj način za više od 100 posto nadmašili rad Hebrangovog ureda u protekloj godini', pohvalio se ministar branitelja Predrag Matić.

Po mišljenju premijera Zorana Milanovića, u konkretnom slučaju 'teško je reći čime se egzaktno mjeri uspješnost rada'. 'Treba izbaciti svaku politiku, ne samo prizemnu i huškačku, jer se govori o dostojanstvu poginulih ljudi', poručio je premijer Milanović.