EU ĆE ZAHTIJEVATI

Ukidanje paralelnih struktura uvjet za srpsku kandidaturu

14.12.2011 u 17:38

Bionic
Reading

Međunarodni civilni predstavnik na Kosovu Pieter Feith izjavio je kako će članice Europske unije tražiti da Srbija prije odluke o dobivanju statusa kandidata u veljači iduće godine ukine srpske paralelne strukture na sjeveru Kosova, prenosi u srijedu Kosovska radiotelevizija

Feith je, u razgovoru s novinarima iz srbijanskih redakcija koji borave u dvodnevnu posjetu Kosovu, kazao da je to njegova pretpostavka iako nije predstavnik EU-a.

'Europske zemlje će inzistirati da paralelna nazočnost policije i sigurnosnih i administrativnih struktura koje financira i podupire službeni Beograd bude ukinuta i da to treba učiniti prije odluke o kandidaturi', kazao je Feith.

On je podsjetio da postoje tri uvjeta - regionalno predstavljanje Prištine, omogućivanje slobode kretanja KFOR-u i EULEX-u te provedba dogovora postignuta u dijalogu Prištine i Beograda pod okriljem EU-a. Dodao je kako je moguće da tomu bude priododan zahtjev za ukidanje paralelnih struktura, javila je Kosovska radiotelevizija.

Feith je ustvrdio da rješenje za pitanje sjevera Kosova treba tražiti u uspostavi kontakta između vlade u Prištini i srpske zajednice na sjeveru te da će kosovska vlada ubrzo poduzeti prve korake u tom procesu, rekao je Feith. Najavio je da će uskoro biti imenovan koordinator kosovske vlade za taj proces.