SABOR SPREMAN ZA PROMJENE

Ukida se ispravak netočnog navoda?

10.04.2012 u 13:03

Bionic
Reading

Uoči još jedne sjednice Sabora koja bi trebala započeti sljedeće srijede, predsjednik Sabora Boris Šprem sazvao je 2. sjednicu Predsjedništva Hrvatskog sabora s predsjednicima klubova zastupnika. Na Predsjedništvu bi se trebalo raspravljati o dnevnom predu predstojeće saborske sjednice, ali i o tezama o izmjenama i dopunama Poslovnika

Najviše polemike najvjerojatnije će izazvati već najavljeni prijedlog predsjednika Sabora Šprema za ukidanje instituta ispravka netočnog navoda. Takav prijedlog Šprem je iznio još krajem prošle godine, netom nakon što je izabran za predsjednika Sabora i tada je pojasnio da se taj insitut često zloupotrebljavao.

'To je nešto što je relikt prošlosti, to treba ukinuti', rekao je tada Šprem

Špremovu inicijativu podržao je i bivši saborski zastupnik i aktualni ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, koji je prije mjesec dana s SDP-ovog mini-summita u Poreču poručio da 'su brojni ispravci netočnih navoda stvorili atmosferu oko Sabora kao da je riječ o kokošinjcu'.

No, takvu izjavu i najavu izmjena saborskog Poslovnika koja je došla iz usta jednog ministra na nož su dočekali u oporbenom HDZ-u. Špremu su poslali zahtjev da od ministra Jovanovića zatraži ispriku zbog usporedbe Sabora i kokošinjca, a sam prijedlog ukidanja ispravka netočnog navoda žestoko su kritizirali.

'Sigurno je da se Poslovnik može dodatno unaprijediti, ali najava sa stranačkog sastanka SDP-a da će se ukinuti ispravak netočnog navoda nije dobra. Mi je doživljavamo u kontekstu sprečavanja zastupnika da govore, ali i u kontekstu polaganog urušavanja parlamentarne demokracije. Prva i najvažnija dužnost svakog zastupnika je govoriti istinu i argumentirano i zastupnik mora imati pravo ispraviti netočan navod i govoriti o lažima koje dolaze s druge strane. Ako se to tako nastavi, možemo očekivati da se u dogledno vrijeme ukine i replika, a onda i smanji vrijeme u kojem zastupnici mogu govoriti sa 10 minuta na pet minuta, pa i na jednu minutu. Zastupnici su plaćeni i izabrani da bi govorili i da bi se borili za istinu u Saboru, kazala je prije mjesec dana predsjednica HDZ-a i predsjednica HDZ-ovog Kluba zastupnika Jadranka Kosor.

Pritom su u HDZ-u očito bili zaboravili da je ukidanje istog instituta prije dvije godine predlagao i njihov Vladimir Šeks, no do izmjena Poslovnika tada nije došlo.

Ovaj put su se na promjene odlučili u vladajućem SDP-u, a kao glavni argument za izmjenu Poslovnika, javlja HRT, navode da u parlamentu treba svima osigurati istu poziciju te da niti jednoga govornika nitko ne može diskreditirati poslovničkim trikovima. Smatraju i da će, ako bolje urede stvari unutar Sabora, u javnost izaći bolja slika o zastupnicima.