BRUTALNI POLICAJAC IZ SESVETA

Uhićenog mlatio pendrekom po bosim tabanima i leđima

13.09.2013 u 13:34

Bionic
Reading

Za bivšeg pomoćnika načelnika kriminalističke policije u Sesvetama Josipa Kneza tužiteljstvo je zatražilo zatvorsku kaznu i zabranu obavljanja dužnosti jer ga smatra odgovornim da je ozlijedio uhićenika dok je od njega 'batinama' pokušao iznuditi priznanje.

U optužnici koju je protiv Kneza podnijelo zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo stoji da je tijekom kriminalističkog istraživanja početkom svibnja ove godine uhićeniku inicijala E. B. kako bi ga natjerao da prizna nekoliko krađa naredio da sjedne, izuje cipele i skine čarape te noge podigne na drugi stolac. Nakon toga ga je policijskom palicom izudarao po bosim tabanima i leđima govoreći mu da mu je 'bolje da prizna kaznena djela'.

Tužiteljstvo tvrdi da je na taj način počinio kaznena djela iznuđivanja dokaza i nanošenja tjelesne ozljede pa u optužnici predlažu da mu se, osim zatvorske kazne, zabrani obavljanje dužnosti u državnoj službi i jedinicama lokalne samouprave.

Knez je odmah nakon podnošenja policijske prijave udaljen s dužnosti, a neslužbeno se doznaje da je cijeli slučaj prijavio pritvorski nadzornik kojemu je nakon brutalnog ispitivanja doveden 34-godišnjak osumnjičen za krađu. Policajac ga je, navodno, udarcima po nogama i ramenima pokušao natjerati da prizna još koje nedjelo uz krađu za koju je bio prijavljen.

Taj je slučaj policijskog nasilja otkriven samo dva dana nakon što je obitelj Marka Azapovića iz Županje najavila tužbu protiv policije koju smatra odgovornom za smrt svog 18-godišnjeg sina.