ITALIJA HAPSI

Uhićeno 46 pripadnika kalabrijske mafije

08.06.2010 u 14:13

Bionic
Reading

Talijanska policija uhitila je u utorak 46 navodnih mafijaša osumnjičenih za namještanje javnih natječaja za izgradnju cesta u Kalabriji, na jugu Italije, ali i za desetak ubojstava od prije dvadesetak godina

'Na temelju 52 uhidbena naloga koje je izdalo pravosuđe, uhitili smo 46 osoba, dok je zadnjih šest naloga predano optuženima koji se već nalaze u zatvoru zbog drugih prekršaja', izjavio je Renato Cortese, dužnosnik policije pokrajine Kalabrija, na jugu poluotoka.

Dvije zločinačke obitelji kalabrijske mafije u međusobnom ratu nametnule su angažiranje njima bliskih tvrtki na radovima modernizacije autoceste A3 Salerno - Reggio Calabria.

Dva klana nametnula su kupovinu cementa iz njihovih tvrtki, kao i mafijaški 'porez' od tri posto na visinu svih ugovora za radove koje ne izvode izravno.

'Otkrili smo sličnu aferu 2007. i pristupili brojnim uhićenjima već u to doba, ali s napredovanjem radova, autocesta se premještala više prema jugu, a nove mafijaške obitelji ušle su u igru na tom novom teritoriju', objasnio je Cortese.

Dvije mafijaške obitelji krenule su u pravi međusobni rat osamdesetih i devedesetih godina, pri čemu je 'smrtno stradalo desetak osoba', kazao je Cortese.

Neke od uhićenih osoba optužene su da su bile naručitelji ili izvršitelji tih ubojstava, prema istom izvoru.