USPJEH TALIJANSKE POLICIJE

Uhićeno 3.600 mafijaša, 5,6 milijarda eura zaplijenjeno

06.11.2009 u 17:08

Bionic
Reading

Talijanska policija uhitila je više od 3.600 mafijaša i zaplijenila imovine u vrijednosti 5,6 milijarda eura u borbi protiv organiziranog kriminala u zadnjih 18 mjeseci, objavio je u petak ministar unutarnjih poslova Roberto Maroni

'U osamnaest mjeseci vladavine Silvija Berlusconija uhitili smo 3.630 mafijaša, ili 22 posto više nego u 18 prethodnih mjeseci i zaplijenili smo različite imovine - kuća, zemljišta, tvrtka, novca, nakita i automobila - u vrijednosti 5,62 milijarde eura, što je za 56 posto više nego u istom razdoblju', rekao je novinarima.

'To je rekord u borbi protiv mafije', dodao je Maroni koji ocjenjuje da je ovaj oblik rata protiv organiziranog kriminala dao izvrsne rezultate.'U telefonskom prisluškivanju mafijaških vođa shvatili smo da oni nisu zabrinuti zbog uhićenja svojih ljudi, čije obitelji i dalje imaju sredstava za život, već zbog zapljene svoje imovine', kazao je ministar.

Policija je zaplijenila čak i imovinu pokojnih mafijaša i onu koja je bila prepisana na malodobnu djecu, kazao je Maroni, član populističke stranke Sjeverne lige, koji je u predizbornoj utrci početkom 2008. isticao borbu protiv kriminala kao svoj prioritet.

'Posljednjih godina u borbi protiv mafije nismo imali ovakva uspjeha kao u zadnjih 18 mjeseci', ocijenio je Maroni.'Talijanski model' je tako uspješan, ustvrdio je ministar, da druge europske zemlje žele uvesti iste načine borbe s organiziranim kriminalom, kazao je, dodavši ipak da za pobjedu u borbi s mafijom 'nije dovoljna policija, već sudjelovanje građanskog društva'.