MINISTAR POLICIJE KARAMARKO

'Uhićenje Sanadera je dokaz da pravna država funkcionira'

18.12.2010 u 12:10

Bionic
Reading

Uhićenje bivšeg premijera Ive Sanadera dokaz je da pravna država u Hrvatskoj funkcionira i da oni koji su zaduženi za provedbu zakona nisu fascinirani političkim funkcijama počinitelja kazenih djela, izjavio je hrvatski ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko za subotnje izdanje 'Dnevnog Avaza'

Karamarko je u razgovoru za taj podsjetio kako se prije dvije godine i policiji i državnom odvjetništvu prigovaralo da u mreži borbe protiv korupcije nema krupnih riba. 'Takvom prigovoru danas sasvim sigurno nema mjesta', kazao je Karamarko, dodavši kako je ovo 'ključni trenutak za Hrvatsku'.

'Nakon Domovinskog rata i stvaranja države ovo je možda najvažnije razdoblje o kojem ovisi kakva će hrvatska država u budućnosti biti', istaknuo je Karamarko.

Dodao je kako kvaliteta kaznenog postupka koji se vodi protiv Sanadera neće bitno ovisiti o tome kada će on biti izručen Hrvatskoj, čak i ako će proces potrajati nekoliko mjeseci.

Karamarko je potvrdio kako se neće stati samo na Sanaderovu slučaju. 'Jamčim da ćemo na planu borbe protiv korupcije i dalje intenzivno raditi', kazao je ministar unutarnjih poslova, opisujući te istrage kao 'hrvatski skalpel kojim se odstranjuje bolesno tkivo u društvu'.

Karamarko je izrazio nadu da će djelovanje hrvatskog pravosuđa i policije potaknuti i druge zemlje regije na obračun s korupcijom. Najavio je i kako se na temelju dobre suradnje Hrvatske s BiH i Srbijom uskoro može očekivati procesuiranje nekih od najznačajnijih kriminalnih skupina u regiji. Iz toga će, tvrdi Karamarko, postati jasno i kakva je sprega organiziranog kriminala s nekim centrima političke moći.