BIVŠI PRIPADNICI HVO-A

Uhićenja zbog ratnih zločina u logoru Dretelj

22.02.2012 u 14:03

Bionic
Reading

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) uhitili su u srijedu četiri bivša pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i HOS-a pod sumnjom da su tijekom rata u BiH počinili zločine nad Srbima zatočenim u logoru Dretelj kod Čapline u Hercegovini.

Uhićenje je potvrdilo Tužiteljstvo BiH koje i vodi istragu o cijelom slučaju. Navedeno je kako su uhićeni Srećko Herceg (45) i Ivan Medić (59) iz Ljubuškog, Marina Grubešić-Fejzić (44) iz Čapljine te Ivan Zelenika (58) iz okolice Mostara.

Svi oni terete se da su počinili kaznena djela zločina protiv čovječnosti i ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Osumnjičeni su da su u svibnju 1992. godine u svojstvima upravitelja logora, stražara ili pripadnika formacija HOS-a, počinili ratne zločine nad civilima srpske nacionalnosti sa područja Čapljine i drugih mjesta, koji su bili protuzakonito zatočeni u nečovječnim uvjetima u logoru Dretelj.

U tom su logoru počinjena zlostavljanja, premlaćivanja, silovanja i seksualna zlostavljanja zatočenica i zatočenika, kao i mučenja na izrazito ponižavajuće načine.

Tužiteljstvo BiH ističe kako je više zatočenika umrlo od posljedica zlostavljanja i premlaćivanja, a nekima se nakon odvođenja iz ćelija, gubi svaki trag.

Svi osumnjičeni predani su državnom tužitelju koji će odlučiti o podnošenju zahtjeva za pritvor kojega može odrediti Sud BiH.