OPERACIJA NESKLAD

Uhićeni Žužul i bivši šefovi HAC-a!

26.11.2009 u 09:55

Bionic
Reading

Zagrebačka policija jutros je po nalogu DORH-a uhitila četiri člana Uprave Hrvatskih autocesta, ali i Slavena Žužula, jednog od braće Žužul i suvlasnika Skladgradnje, bliskog Ivi Sanaderu i Miomiru Žužulu

Skladni poslovi braće Žužul

Tvrtku Skladgradnja Grup iz Imotskog, čiji su vlasnici Slaven i Jozo Žužul, rođaci bivšeg ministra vanjskih poslova Miomira Žužula, godinama se proziva da svoj uspjeh duguje političkim pogodovanjima na državnim natječajima.

Skladgradnja je između 2003. i 2005. ušesterostručila svoje prihode, a uspjeh su im donijeli poslovi u Brodosplitu, gdje su bili kooperanti na poslovima antikorozivne zaštite. I tada su kružile glasine da su svoj posao naplaćivali znatno skuplje od drugih, baš kao i kad su se prebacili u cestogradnju, kao građevinski nepoznata tvrtka.

Iako u vlasništvu tada nisu imali niti bager, dobili su posao na čvoru Vučevica na autocesti Zagreb - Split, za koji se pisalo da je napravljen kako bi premijeru Sanaderu približili rodne Dugobabe.

Na autocesti Rijeka - Zagreb Skladgradnja je radila na svih pet dionica, pa čak i na izgradnji tunela Hrasten, iako prije toga nije radila nijedan tunel na autocesti.

U javnosti su najpoznatiji po aferi bojenja tunela, jer im je HAC bojenje platio nekoliko puta više nego drugim ponuđačima, a naši najduži tuneli Mala Kapela i Sveti Rok bojeni su dva puta.

Braću Žužul se optuživalo da su kao člana Uprave HAC-a instalirali danas uhićenog Marija Lovrinčevića, nekadašnjeg člana NO-a Brodosplita.

Policija je započela s uhićenjima zbog sumnje da su dotični oštetili državni proračun za 25 milijuna kuna pri obavljanju posla bojenja tunela Mala Kapela i Sveti Rok.

Kako doznaje Jutarnji list, među uhićenima su nedavno smijenjeni predsjednik Uprave Jurica Prskalo, bivši članovi Uprave Goran Legac i Mario Lovrinčević te glavni inženjer na tunelima Željko Kandžija

Očekuje se da tijekom današnjeg dana uhićeni budu privedeni istražnim sucima u Zagrebu i Splitu, javlja HRT.

Operacija 'Nesklad'

U službenom izvješću policije navodi se da su započeli s 'provođenjem kriminalističkog istraživanja u sklopu akcije 'Nesklad', a tom je prilikom privedeno ukupno pet osoba, hrvatskih državljana sa šireg područja Zagreba i Splita. Kriminalističko istraživanje se provodi zbog određenih poslovnih događaja te sumnji na nepravilnosti u poslovanju javnog poduzeća HAC'.

Kalmeta nakon smjena: 'Sve je to zbog loše klime'

Krajem prošlog tjedna, podsjetimo, Vlada je smijenila predsjednika Uprave Juricu Prskala i dva člana Uprave, Marija Lovrinčevića i Ivicu Mlinarevića, dok je Josip Sapunar ostao na mjestu člana Uprave za financiranje. Novim predsjednikom Uprave imenovan je Stjepko Boban iz HC-a. Resorni ministar Božidar Kalmeta kazao je da nisu smijenjeni zbog niza afera koje su potresle HAC, nego zbog 'loše klime nepovjerenja i podmetanja u kojoj se ne može normalno raditi'.

Početkom studenoga Zdravko Livaković, najbliži suradnik ministra prometa Božidara Kalmete, podnio je ostavku na mjesto državnog tajnika za infrastrukturu u Ministarstvu prometa. Iako je ostavka uslijedila nakon što se Europska komisija zainteresirala za sumnjive poslove HAC-a, Livaković je tvrdio da su razlozi za njegovu ostavku isključivo obiteljski.

USKOK i DORH istraživali su niz afera u HAC-u, od kojih je najpoznatija bojenje cijevi u tunelima, koje je plaćeno nekoliko puta skuplje od stvarne cijene, čime se navodno pogodovalo tvrtki Skladgradnja braće Žužul. Mediji su izvještavali i o korištenju skupih automobila koje su Upravi HAC-a dali izvođači radova na autocesti, kao i o slučajevima fiktivnog zapošljavanja.

Vidošević: Politika ne želi više pokrivati interesne skupine

'Ekonomska kriza i nemogućnost hrvatske države da financira kamate po dugovima onemogućili su skrivanje svih slabosti koje imamo u javnom sektoru. Pojava afera znak je da Hrvatska želi promijeniti postojeće stanje, a to znači da politika više ne želi pokrivati interese pojedinih interesnih skupina', komentirao je uhićenja u HAC-u predsjednički kandidat Nadan Vidošević

O uhićenjima u HAC-u i odgovornosti ministra Božidara Kalmete izjasnila se i premijerka Jadranka Kosor.

Razvoj događaja pratite na tportalu