TRAGOM OSTAVKE U HAC-u

Hoće li Livaković povući i Kalmetu za sobom?

05.11.2009 u 14:00

Bionic
Reading

Nakon iznenadne ostavke državnog tajnika za infrastrukturu Zdravka Livakovića, svi se pitaju hoće li njegova 'žrtva' spasiti Božidara Kalmetu ili će raspetljavanje HAC-ovih afera dovesti i do smjene ministra

Iako mediji godinama izvještavaju o sumnjivim poslovima u HAC-u, koji su postali predmet istrage USKOK-a, zainteresiranost OLAF-a - Ureda Europske komisije za borbu protiv prijevara - bila je ključna za odlazak šefa Nadzornog odbora HAC-a, inače najbližeg suradnika ministra Božidara Kalmete.

Razriješen, ne i odriješen?

U Vladinom priopćenju sa zatvorenog dijela današnje sjednice našla se i rečenica o Livakoviću. 'Državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Zdravko Livaković, na osobni zahtjev, razriješen je dužnosti', poručila je Vlada, ne navodeći ništa o njegovom nasljedniku.

Dva tjedna nakon što je procurila informacija da OLAF provjerava HAC-ove ugovore zbog sumnje u pogodovanje i namještanje javnih natječaja, državni tajnik za infrastrukturu Zdravko Livaković podnio je ostavku pravdajući se osobnim razlozima, i to brigom za maloljetnog sina. Cjelokupna Livakovića politička karijera povezana je s Božidarom Kalmetom koji ga je, nakon što je postao ministar, doveo iz Zadra u Zagreb, na poziciju državnog tajnika u njegovu ministarstvu, što mu je donijelo i mjesto predsjednika Nadzornog odbora nekoliko državnih poduzeća, među kojima i HAC-a. Zanimljivo je da Livakovića i ministra Kalmetu vezuje toliko snažno prijateljstvo da u Zagrebu čak, prema raspoloživim informacijama, stanuju u istom stanu. Ukratko, većina sugovornika smatra da je nemoguće da je Livaković išta radio bez Kalmetinog znanja.

'Ne vjerujem u razloge njegove ostavke, uostalom školska godina počinje u rujnu. Livaković je zapravo smijenjen, jer je previše dobro upućen u svaku aferu HAC-a, iako se izvlačio da kao predsjednik NO-a mnogo toga ne zna', kazao je Mijat Stanić, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata.

Dotaknuo se i famoznog 'farbanja tunela' što ga je HAC dvaput platio, a služi kao savršeni primjer kriminala u HAC-u. 'Livaković je znao za taj ugovor, iako je pogodbeni i nije bio na Nadzornom odboru jer je manji od 5 milijuna kuna, a kako tek ne bi znao za one veće poslove koji su bili na NO-u', dodaje Stanić.

Božidar Kalmeta i Zdravko Livaković

Ovaj sindikalist ugodno je iznenađen potezima Jadranke Kosor koja je ušla u oštar sukob s ljudima upletenim u korupciju. Logičnim vidi odlazak ministra Božidara Kalmete, koji je na čelu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, povezanog s brojnim skandalima. 'Ne vjerujem da će ga premijerka poštedjeti i da Kalmeta može ostati ministar', rekao je Stanić.

HAC oštećen za stotine milijuna kuna

Konkretno, Mijat Stanić smatra da Livaković nije sam osmislio ugovore s građevinskim tvrtkama bez osiguranih sredstava, zbog čijih će otkazivanja HAC biti oštećen za nekoliko stotina milijuna kuna. 'To Livaković nije mogao dogovoriti sam, bez Kalmete i vjerojatno Sanadera, uostalom to im je bio dio predsjedničke kampanje.' Stanić ide čak i dalje, tvrdeći da je Kalmeta dogovorio te poslove znajući da neće biti novca i da će građevinske tvrtke tužiti HAC.

Oštar kritičar HAC-ovih natječaja je i poduzetnik te vlasnik GP Dubrovnik, Stipe Gabrić Jambo, koji ne skriva zadovoljstvo zbog Livakovićeve ostavke. 'To je čovjek koji je bio alfa i omega u HAC-u, odnosno neformalni predsjednik Uprave. Livaković i Josip Sapunar, član Uprave zadužen za financije, koji je bio njegova desna ruka, odlučivali su o životu i smrti građevinskih firmi u Hrvatskoj, dok su ostatak Uprave bile 'male bebe'', rekao je Jambo. Tvrdi da se našao na udaru jer nije bio politički podoban, iako ima firmu sa 500 ljudi, i 'jer je tako odlučio veliki barba'.

Nekadašnji ministar graditeljstva Radimir Čačić komentirao je za tportal.hr Livakovićevu iznenadnu ostavku, rekavši: 'Moje duboko uvjerenje je da Zdravko Livaković niti u jednom trenutku niti jedan poslovni potez nije učinio bez znanja ministra Kalmete.'

I Jambu je posve jasno da je Livaković imao zaštitnike u samom vrhu politike. 'Iako dobro radi svoj posao, Kosor se nije riješila Polančeca, nego je sam dao ostavku pod pritiskom javnosti', zaključio je Jambo, sugerirajući da bi isti potez mogao povući i Kalmeta.