POD OKRILJEM NOĆI

Uhićeni u taksiju nakon ilegalnog ulaska u Hrvatsku

05.01.2017 u 12:25

Bionic
Reading

Šibensko-kninska policija uhitila je 42-godišnjeg turskog državljanina koji je na Novu godinu za novac organizirao svoj i ilegalni ulazak dvojici svojih sunarodnjaka iz BiH u Hrvatsku, a njegov 31-godišnji pomagač, državljanin BiH, zasad je nedostupan hrvatskoj policiji

Policija je u četvrtak izvijestila kako je tijekom 'dubinske' kontrole granice u mjestu Civljane u zadnjim minutama prvoga dana 2017. zaustavila taksi u kojem su kao putnici zatečeni osumnjičeni 42-godišnji Turčin i još dvojica njegovih sunarodnjaka (31 i 35 godina). Kako iz njihovih dokumenata nije bilo moguće doznati kako su i gdje ušli u Hrvatsku, privedeni su u policijsku postaju Knin na kriminalističko istraživanje.

Utvrđeno je da je 42-godišnji Turčin već ilegalno boravio u Hrvatskoj, te da je 19. prosinca prošle godine, nakon odbijenog zahtjeva za azilom i uz zabranu ulaska na teritorij RH, 'protjeran' u BiH.

No, zajedno s policiji nedostupnim 31-godišnjakom iz BiH opet je organizirao ilegalni ulazak u Hrvatsku i s dvojicom sunarodnjaka pješice ušao na hrvatski teritorij, gdje je naručio taksi u kojem su sva trojica i uhićeni 1. siječnja u Civljanima.

Za kod njega pronađene novčanice u eurima policija je utvrdila da su mu njima druga dvojica Turaka platili da ih ilegalno uvede u Hrvatsku. Taksist je pušten jer se ispostavilo da nije bio 'upetljan' u njihove nezakonite radnje.

Uhićenog 42-godišnjaka policija je kazneno prijavila radi protuzakonitog ulaska, kretanja i boravka u RH, te je do nastavka kaznenog postupka zadržan kod pritvorskog nadzornika.

Zbog istog kaznenog djela prijavili su i trenutačno nedostupnog 31-godišnjeg državljanina BiH, a dvojicu turskih državljana zatečenih u taksiju u Civljanima prepratili su u azil za strance u Livnu. Prethodno su uz optužni prijedlog, zbog počinjenih prekršaja iz Schengenskog zakona i Zakona o strancima, dovedeni prekršajnom sucu gdje im je određeno protjerivanje iz RH i zabrana ulaska u tu zemlju u razdoblju od jedne godine.