zloporaba položaja

Uhićeni predsjednik Suda BiH i bivši direktor obavještajne službe

18.12.2023 u 16:37

Bionic
Reading

Predsjednik Suda Bosne i Hercegovine Ranko Debevec i bivši ravnatelj Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Osman Mehmedagić uhićeni su u ponedjeljak u Sarajevu pod sumnjom za zloporabu položaja i ovlasti, izjavio je medijima ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić

Prema dostupnim informacijama uhićenja su provedena po nalogu Tužiteljstva BiH zbog sumnje u zloporabu položaja i ovlasti.

Mediji u BiH ranije su izvještavali o problematičnim situacijama u kojima se predsjednika Suda BiH povezivalo s kompromitiranim bivšim direktorom OSA-e Osmanom Mehmedagićem koji je nakon smjene ranije ove godine dospio na popis soba pod američkim sankcijama pa mu je zabranjen ulazak u SAD.

Debevec je kontaktirao s Mehmedagićem u razdoblju kada je on bio pod istragom Tužiteljstva BiH zbog nezakonitog prisluškivanja.

Debevec je na čelu Suda BiH od 2016. godine i sada je u drugom mandatu na toj dužnosti, a prije imenovanja na poziciju suca bio je tužitelj u Tužiteljstvu BiH i u županijskom tužiteljstvu u Sarajevu.