'LAŽNI E-MAILOVI'

Uhićen Stracheov tjelohranitelj koji tvrdi da zna sve o snimci iz Ibizagatea; pokušali umočiti i Kurza

26.09.2019 u 20:56

Bionic
Reading

Posebno povjerenstvo (Soko) uhitilo je u ponedjeljak navečer bivšeg šefa osiguranja donedavnog austrijskog dokancelara i predsjednika Slobodarske stranke Austrije (FPO) Heinz-Christiana Strachea, umiješanog u skandal Ibizagate koji je srušio koalicijsku vladu desnog centra austrijskog kancelara Sebastiana Kurza (OVP) i Stracheova krajnje desničarskog FPO-a

Radi se, naime, o insajderu iz FPO-a koji je godinama prikupljao kompromitirajući materijal protiv Strachea i drugih političara iz te desno orijentirane austrijske stranke. Uhićeni član stranke imao je neometani pristup dokumentima jer je riječ o njihovom šefu osiguranja, čiji identitet austrijski mediji nisu objavili.

Tjelohranitelj je, piše bečki Der Standard, prikupljenu dokumentaciju još prije četiri godine nudio vlastima tražeći pritom novac, što su one odbile. Pritom tvrdi i kako poznaje osobe koje se nalaze u kompromitirajućoj snimci iz 2017., u kojoj Strache obećava bogatoj ruskoj nasljednici ugovore o unosnim građevinskim poslovima te udio u bečkom dnevnom listu Die Kronen Zeitung u zamjenu za financiranje stranke. Uhićeni tvrdi i da on stoji iza snimke koja je potresla Austriju, a koju je objavila njemačka televizija.

Stoga nije jasno koji su razlozi potaknuli tužiteljstvo u Beču da tek sada uhiti tjelohranitelja i pretrese njegovu kuću u ponedjeljak oko ponoći. Prema pisanju tamošnjih medija, pretpostavlja se kako je tužiteljstvo na taj način htjelo doći do škakljivog materijala koji je tjelohranitelj prikupio o svojem šefu. Iz tog razloga je sastavljeno i posebno policijsko povjerenstvo koje se oformljava u Austriji u slučajevima kada je potrebno što prije rasvijetliti neki zločin.

Upravni odbor stranke ekspresno je izbacio tjelohranitelja iz stranačkih redova, dok Strache, koji otprije odbacuje sve optužbe, nije htio komentirati najnovije događaje.

  • +4
Hans-Christian Strache Izvor: EPA / Autor: FLORIAN WIESER

Strache je odmah nakon izbijanja skandala sredinom svibnja ove godine podnio ostavku, dok je konzervativni kancelar Sebastian Kurz raspustio koaliciju i pokušao ostati na čelu manjinske vlade, ali mu parlament nije izglasao povjerenje, objasnivši da i Kurz treba preuzeti dio odgovornosti zbog posljedica skandala, s obzirom na to da je vratio na vlast krajnju desnicu. Novi parlamentarni izbori zakazani su za predstojeću nedjelju, a prema anketama, upravo Kurz ima najviše šansi za formiranje nove vlade.

Kurz je ovih dana obznanio kako je jedna austrijska medijska kuća primila kopije elektroničke pošte koju je navodno razmijenio s bliskim saveznikom u njegovoj Austrijskoj narodnoj stranci desnog centra, Gernotom Bluemelom, a koji ih povezuju sa skandalom. Istraga stranke i neovisne tvrtke pokazala je da su e-mailovi lažni.