OTPRIJE SKLON EKSTREMIZMU

Uhićen islamist koji je prijetio autorima South Parka

22.07.2010 u 12:09

Bionic
Reading

FBI je u srijedu uhitio islamističkog ekstremista koji je autorima kultnog crtića 'South Park' preko interneta zaprijetio smrću zbog ismijavanja proroka Muhameda

Zachary A. Chesser (20) iz Oaktona u Virginiji optužen je da je dvaput pokušao otputovati u Somaliju da se pridruži borcima terorističke organizacije al-Shabab. Prilikom posljednjeg pokušaja početkom srpnja, sa sobom je na let za Ugandu iz New Yorka poveo i malog sina da izgleda manje sumnjivo.

Zachary Chesser na skupu podrške Hamasu

Chesseru je policija 10. srpnja zabranila ulazak u zrakoplov, a on je tri dana kasnije FBI-u priznao da se namjeravao pridružiti al-Shababu. Međutim, tvrdi da se predomislio nakon bombaškog napada u kojem je u Ugandi 11. srpnja poginulo najmanje 75 ljudi koji su gledali prijenos nogometnog prvenstva. Al-Shabab je prihvatio odgovornost za taj pokolj.

Chesser je još u svibnju priznao da ima 'umjereno' ekstremističke stavove. Namjeravao se uključiti u sedmotjedni program vojne obuke i pridružiti se džihadistima u Mogadishuu. Prvi put pokušao je otputovati u Somaliju preko Kenije sa suprugom, međutim njegova je punica osujetila plan otevši putovnicu svojoj kćeri.

Prošle godine pisao je radikalnom islamskom svećeniku Anwaru al-Awlakiju koji mu je dvaput odgovorio. Al-Awlaki američki je državljanin koji živi u Jemenu, a vlasti SAD-a nedavno su ga stavile na popis državnih neprijatelja. Osumnjičen je za suradnju s nekolicinom terorista među kojima i s majorom Nidalom Malikom Hasanom, vojnim psihijatrom koji je u studenom 2009. u Fort Hoodu ubio 13 ljudi.

Chesser je priznao i da je radio na širenju terorističke propagande preko interneta. Kaže da su njegovi roditelji prestali razgovarati s njim nakon što je autore crtića u travnju preko stranice revolutionmuslim.com upozorio da ismijavanjem Muhameda riskiraju život, odnosno da bi mogli skončati kao danski redatelj. Filmaš Teo Van Gogh ubijen je 2006. u Amsterdamu nakon što je snimio kritički film o ženi koja se odrekla islama.

Autori 'South Parka' Trey Parker i Matt Stone u 200. su epizodi svog crtića ismijali Muhameda prikazavši ga u kostimu medvjeda. Nakon prosvjeda bruklinske islamističke skupine, u 201. epizodi prorokovo je tijelo bilo zaklonjeno crnom trakom i natpisom 'cenzurirano', a njegovo spominjanje prekriveno 'beeepom'.

Neki su gledatelji bili razočarani odlukom o cenzuri. Na poznatom blogu escapistmagazine.com jedan je napisao: 'Cenzurirajući Muhameda... Matt i Trey su propustili ogromnu priliku izraziti stajalište koje je moglo imati veće značenje i utjecaj na svijet nego išta što su prije napravili ili planiraju napraviti.'

Optužnica podignuta protiv Chessera ne odnosi se na prijetnje, koje on sam smatra tek realnim upozorenjem na pravo stanje stvari.

Islam vjernicima ne dozvoljava prikazivanje lika Muhameda, a osobito se uvredljivim smatra njegovo ismijavanje. Za takve je uvrede u nekim muslimanskim zemljama predviđena smrtna kazna.