MALVERZACIJA SA ZEMLJIŠTEM

Uhićen general Mladen Kruljac!

Bionic
Reading

Generala Mladena Kruljca, zapovjednika Kopnene vojske Oružanih snaga RH policija je jutros uhitila po USKOK-ovu nalogu zbog sumnje da je bio uključen u malverzacije sa zemljištima u Slavonskom Brodu

Da je Kruljac uhićen te da se nad njim provodi kriminalistička obrada, službeno je potvrdila Aleksandra Ljuba iz MUP-ovog Odjela za odnose s javnošću, a predmet koordinira USKOK u Osijeku, no zbog tajnosti istrage nije bilo moguće dobiti više detalja.

Budući da je riječ o uskočkom predmetu prema zakonu će istražitelji pretražiti Kruljčevu kuću u zagrebačkim Remetama, njegovo radno mjesto, tj. zapovjedništvo kopnene vojske u Karlovcu, kao i generalov dom u Slavonskom Brodu.

Neslužbeno se, međutim, doznaje da je uz Kruljca uhićeno još nekoliko osoba, a Jutarnji list javlja da je među njima i Ivan Rimac, kupac Hajdukovih dionica za 11 milijuna kuna te vlasnik i direktor tvrtke 'Rimc' d.o.o. iz Svete Nedelje.

Prema neslužbenim podacima slavonskobrodskog portala, pod nadzorom pravosudnih organa još su direktor tvrtke V.A.M. - ING. d.o.o. iz Slavonskog Broda (Zdravko Sočković, šef brodsko-posavskog HDZ-a), načelnik Općine Sibinj Ivica Batinić, predsjednik Općinskog vijeća općine Sibinj Stjepan Kovačević i drugi.

Povod uhićenjima te drugim aktivnostima USKOKA i policije, navodno, je sumnjivo postupanje sa zemljištem u Industrijskoj zoni Općine Sibinj. Bivši SDP-ovac Jerko Zovak o ovom slučaju je u veljači ove godine napisao: 'Ivo Sanader je, uz sufliranje svog financ. ministra Ivana Šukera i molbu terenskog stranačkog bossa Zdravka Sočkovića, omogućio pokretanje cijelog 'projekta' Gospodarske zone, odustajanjem od logične zamjene državnog zemljišta u Slobodnici sa gradskim zemljištem u Industrijskoj zoni Bjeliš. Naime, Grad Slavonski Brod je, manirom dobrog gospodara, tražio pravičnu naknadu za svoje zemljište koje je trebalo staviti u funkciju širenja (državne) Luke Brod. Umjesto toga, Sanader je odlučio zemlju pokloniti Sočkovićevom osobnom prijatelju i političkom partneru, načelniku Općine Sibinj Ivici Batiniću'

Kruljac je najviša djelatna vojna osoba koja je uhićena u novijoj hrvatskoj povijesti, naime, to je četvrta najviša pozicija u vojsci, nakon načelnika Glavnog stožera i njegova dva zamjenika, a Kruljac je zapovjednikom Kopnene vojske imenovao bivši predsjednik Stipe Mesić u ožujku 2007. godine, nakon što je Kruljac prethodne četiri godine obnašao dužnost zamjenika zapovjednika.

Do imenovanja je došlo unatoč tome što se Kruljčevo ime često spominjalo na stranicama crne kronike, u kontekstu nikad potvrđenih optužbi za zlostavljanje sugrađana u Slavonskom brodu te u vezi s revolveraškim obračunom u tom gradu, u kojemu su smrtno stradali njegovi bliski prijatelji braća Prgomet. Tada se pričalo da je Kruljac 'šef' najmoćnijeg klana u Slavonskom brodu, što također nikada nije dokazano, a do sukoba je došlo zbog navodnog sukoba s drugim klanom, onim Ante Prkačina.

Kruljac je posljednjih godina napredovao u službi te je više puta odlikovan i nagrađen, a s obzirom da mu je kao zapovjedniku HKOV-a radno mjesto u Zapovjedništvu u Karlovcu, istražitelji su pozornost pretrage usmjerili prema gradu na četiri rijeke, javlja kaportal.hr te je Kruljac zajedno s istražiteljima prijepodne doveden u Karlovac i najvjerojatnije će biti prisutan kod pretrage kancelarije i ostalih prostorija u kojima će istražitelji potražiti informacije o spomenutom predmetu.