OGLASILA SE I KOSOR

Uhićen Damir Polančec!

Bionic
Reading

Damir Polančec uhićen je jutros u sedam sati u svojoj kući u Koprivnici pretres koje je počeo u šest sati te je sproveden u Zagreb na ispitivanje. Djelatnici USKOK-a trenutačno se nalaze u njegovoj kući. Uhićenje je za tportal potvrdio njegov odvjetnik Ante Nobilo

Polančecov odvjetnik Ante Nobilo potvrdio nam je informaciju o uhićenju bivšeg potpredsjednika Vlade.

'Uhićen je u sedam sati ujutro u svojoj kući u Koprivnici. U nalogu za pretres kuće navodi se kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337 stavak 1. i 4. Krivičnog zakona. Očigledno je da je Polančec osumnjičen za djela koja su povezana s istragom u Podravci, no sadržajno nije točno rečeno što mu se stavlja na teret', izjavio je Nobilo za tportal. Polančec je uhićen u svojoj kući u sedam sati, a Nobilu se telefonom javio u osam. Polančecov odvjetnik još uvijek ne zna kad će uspjeti doći do svog klijenta.

Kako doznajemo, Polančec je u ovim trenucima još na ispitivanju u policiji nakon čega bi trebao doći u ruke uskočkih istražitelja koji i vode cijelu istragu oko Podravke. Nakon ispitivanja u specijalnim uskočkim prostorijama, Polančec bi prema praksi koja se navodi u novom Zakonu o kaznenom postupku trebao biti vraćen pritvorskom nadzorniku dok će USKOK u to vrijeme odlučiti o tome hoće li od zagrebačkog Županijskog suda tražiti istražni pritvor. Cijeli postupak mogao bi se odužiti i do sutra, ali moguće je da Polančec već večeras bude priveden istražnom sucu.

Uhićen i Marković iz Fime Ami

Policajci u Polančecovom dvorištu dok djelatnici USKOK-a pretražuju kuću


Kako pak doznaje Jutarnji list, osim Polančeca, uhićen je i zagrebački odvjetnik Zoran Marković, direktor tvrtke Fima Ami registrirane na Malti, na koju je varaždinska Fima prenijela paket od 10,6 posto dionica Podravke, a jedan od njezinih suvlasnika je Milan Horvat koji je nedavno pušten iz pritvora.

Po pisanju medija, odvjetnik Marković je sudjelovao u pregovorima oko upravljačkih prava u Ini koje je u ime hrvatske vlade s MOL-om vodio Polančec. Nagađa se da je u zamjenu za kontrolu upravljačkih prava OTP banka s 34 milijuna eura, koje je u njoj deponirao MOL, zatvorila kredit Merrill Lyncha kojim je varaždinska Fima kupila Podravkine dionice.

Glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec, osim potvrde da je Polančec uhićen jutros u svome domu, nije želio ništa više reći, pa niti je li uhićenje bivšeg potpredsjednika Vlade izvršeno po nalogu Uskoka koji protiv Polančeca posljednjih mjeseci vodi istragu zbog sumnje u malverzacije prilikom izgradnje rasvjete na nogometnom igralištu u njegovom rodnom mjestu Đelekovcima pokraj Koprivnice.

'Ne vjerujem u urote, ali nisam ni naivan'

Podsjetimo, nakon što su sumnjivi kreditni aranžmani Podravke splitskom SMS-u u rujnu prošle godine, aktualizirali aferu Spice o tajnom menadžerskom planu preuzimanja Podravke, Polančec je kazao da je priča lansirana da bi se politički obračunalo s njime:   
'Priča o aferi Spice datira iz 2007. godine. Činjenica je da u zadnjih nekoliko dana novine vrve aferama koje se vežu uz Podravku i kanaliziraju se prema meni. Ne vjerujem u urote, ali nisam ni naivan. Takve priče obično služe za politička ili osobna razračunavanja.'

Kada je Polančec krajem listopada prošle godine ipak otišao s funkcije u Vladi, požalio se na medijski linč:

'Ne pada mi na pamet da svoju poštenost, iskrenost, ono što ja jesam, pokušavam braniti na način da se skrivam iza pozicije saborskog zastupnika. Ako sam ja najveći kriminalac u ovoj zemlji, onda blago ovoj zemlji', izjavio je tada Polančec.

Premijerka Jadranka Kosor komentirala je Polančecovo uhićenje frazom o podršci borbi protiv korupcije bez obzira na stranačke boje te najavila za danas sjednicu Predsjedništva HDZ-a na kojoj bi se trebalo odlučivati o izbacivanju člana Predsjedništva Damira Polančeca iz stranke.

Na pitanje je li ju iznenadilo uhićenje Damira Polančeca, potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič u Dubrovniku je kazala kako neće komentirati jer je to proces koji još traje i do okončanja procesa neće davati nikakve izjave'.

Kazala je ako uhićenje do sada najvišeg državnog dužnosnika pokazuje 'da nitko u sustavu nije zaštićen. 'Međutim i za najviše dužnosnike vrije presumpcija nevinosti kao i za sve druge građane dok se nešto dokaže', kazala je Adlešič.

Istaknula je kako ne bi špekulirala hoće li nakon Polančecovog, biti novih uhićenja.

Šimonović: Svatko je nevin dok mu se ne dokaže krivnja

'Moja su saznanja da je slučaj vezan uz proširenje istrage za Podravku', rekao je Šimonović na konferenciji za novinare u svom ministarstvu. Detalje oko Polančecova uhićenja i policijske prijave temeljem koje je rano jutros uhićen u svom domu u Koprivnici ministar nije želio iznositi, rekavši da su za taj slučaj nadležni Državno odvjetništvo i MUP, odnosno Ravnateljstvo policije.

'Mogu reći da se radi o slučaju visokog profila i izuzetno je važno izbjeći pritiske na pravosuđe, nitko ne može Državnom odvjetništvu govoriti koga smije, a koga ne smije procesuirati, niti sudu kako odlučivati', poručio je Šimonović.

Naglasio je kako u ovom i svim ostalim slučajevima treba poštivati načela pravne države - svi su jednaki pred zakonom, ali i nevini dok im se pravomoćnom presudom ne dokaže krivnja, a utvrdi li se osnovana sumnja, može im se odrediti pritvor te poduzimati istražne radnje.

>>> Razvoj događaja pratite na tportalu...